Hoe vinden jongeren het in Doornenburg?

In het kader van buurtgesprekken heeft de Werkgroep Doornenburg ondersteuning gekregen van studenten van de Han.

Toevallig waren dat niet zomaar studenten. Twee van de drie zijn namelijk slimme jongeren uit Doornenburg, Lara van den Brink en Jet Schennink. Ongetwijfeld zal de derde student Jochem Bolt uit Wageningen ook zijn steentje hieraan hebben bijgedragen.

Het idee van de buurtgesprek is niet alleen de Doornenburgers iets te vertellen over waar we mee bezig zijn, maar ook om te horen wat er leeft in ons dorp. Want op die manier zijn we in staat om onze inzet af te stemmen op onze initiatieven om de leefbaarheid nog prettiger en beter te maken dan het nu al is.
In de voorbereiding van het buurtgesprek met de bewoners van de Blauwe Hoek, kregen we het idee om ook bij de jongeren van Doornenburg te inventariseren hoe zij het hier in Doornenburg vinden”, aldus de jonge onderzoekers.

De Han-studenten hebben vervolgens een enquête opgezet en deze verspreid binnen het uitgebreide netwerk van Jet en Lara. Daar kwamen maar liefst 33 reacties op van jongeren tussen de 15 jaar tot 28 jaar oud.

Jongeren wonen graag in Doornenburg
Als we een conclusie willen trekken uit dit onderzoek is het wel dat de meeste jongeren vinden dat het prettig wonen is in Doornenburg. 85 % gaf het cijfer 8 of hoger gaf. Een van de jongeren schreef daarover het volgende op: “Omdat het een fijne omgeving is om te wonen en op te groeien. Kinderen hebben de mogelijkheid om te spelen, er is rust, er zijn sportfaciliteiten en ook een fijne omgeving voor startende bewoners. Daarnaast is alles dichtbij en bruist er een dorpse sfeer.”
Jongeren die wat minder tevreden zijn zouden toch wat meer voorzieningen willen: “Ik mis wel de voorzieningen uit de stad (meer verschillende winkels en parkjes).

Woningen
Maar is het dan verder alles koek en ei? Nee, er is een hele grote wens. Doornenburg is dan wel een fijne omgeving voor startende bewoners, maar dan moeten er wel woningen zijn. Een van de jongere verwoordde dat als volgt: “Wonen voor starters is slecht. Er is weinig aanbod (koop en huur), als er iets te koop komt dan is dat voor starters onbetaalbaar.”
En een echte hartenkreet die we niet alleen bij de jongeren horen is: “Plan Ancari en Blauwe Hoek gewoon eens een keer realiseren.”

Voor een uitgebreider verslag zie: https://www.werkgroepdoornenburg.nl/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*