Gemaal Linge krijgt ‘functie elders’

De Linge. Wie kent het niet?

Naast Woal en Riiiiiiiiiiien (formeel: het Pááánders Kanaal) is de Linge de derde waterweg die een groot deel van Doornenburg omgeeft.

De Linge is ook de belangrijkste waterader voor de Betuwe. Zorgt niet alleen voor waterpret in de hete Nederlandse zomers, maar voorziet vooral alle landbouwgronden in de hele Betuwe van sproeiwater.

Na deze zomer wordt het gemaal ‘de Pannerling’ dat voor de watertoevoer zorgt, vervangen. Het huidige drijvende gemaal, dat in 2005 is aangelegd bij de ingang van de Linge, voldoet niet meer. Teveel geheujj met waterbuizen bij te hoge of te lage waterstand van de Riiiiiien.

Het nei-jje gemaal wordt er eentje van de A-categorie: niet meer drijvend maar een vast gemaal met een hogere capaciteit. Want de vraag “wil je méér of minder water in de Betuwe?” wordt al jaren beantwoord met “Méér, méér, méér!”

Daarnaast krijgt het fonkelgemaal een vislift waardoor vissen makkelijk kunnen passeren tussen Linge en Riiiiiiien. Èkkes drukken op de liftknop is dus goed voor de visstand en het milieu.

De bouw van het gemaal gaat een jaar duren. “Tijdens de werkzaamheden blijft het huidige drijvende gemaal in werking. Werkzaamheden vinden vooral plaats in de uiterwaarden aan het Pannerdensch Kanaal. Voor de bouw van het nieuwe gemaal trekt het waterschap ruim 11 miljoen uit”, aldus Waterschap Rivierenland. 

Meer info over dit stukje buitendijkse durpsvernieuwing staat HIERO

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*