De Boterfabriek van Doornenburg

We ontvingen een berichtje van een oud-Doornenburger!

Luister:
Deze week is mijn nieuwste boek verschenen, over de Boterfabriek van Doornenburg.

In mijn jeugd heb ik naast dit gebouw gewoond, destijds een verwaarloosde bouwval, waarvan het moeilijk voorstelbaar was dat daarin ooit enige bedrijfsmatige activiteit had plaatsgevonden. Net als mijn broers en zussen heb ik weleens de vraag gesteld wat de geschiedenis van dit bouwsel was, maar eigenlijk wist niemand daar iets meer over te vertellen dan dat daar lang geleden waarschijnlijk boter zal zijn geproduceerd.

Bij zo’n mager antwoord droogt de belangstelling natuurlijk snel op!

Kortgeleden kreeg ik echter bij toeval een rekening onder ogen die in 1911 door de eigenaar van de fabriek moet zijn opgemaakt voor Antoon Hoogveld. Die laatste was bakker in Doornenburg en verwerkte de boter bij de broodbereiding.

De betreffende factuur maakte me andermaal nieuwsgierig naar de boterfabriek en de mensen achter deze onderneming. In diverse archieven en via andere historische bronnen ben ik alsnog op zoek gegaan naar de geschiedenis van dit Doornenburgse bedrijf.

Het boekje is een weerslag van dit onderzoek en geeft een fascinerend beeld van de getoonde ondernemingszin, het onafwendbare faillissement, de wonderbaarlijke wederopstanding en de definitieve teloorgang van de boterfabriek, en dat alles in een tijdsbestek van amper vijfentwintig jaar. Harmen Heslinga vervulde hierbij de hoofdrol.

Voor belangstellenden is het boekje voor € 20,- verkrijgbaar bij de boekhandel en via internet, met gebruikmaking van ISBN 9789465012056.

Veel plezier gewenst met het lezen van deze bijzondere geschiedenis!

 

Theo Huting

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*