De ouwe deus van tante Teus

Tante Teus is weer in het land en zocht weer in haar stoffige kelder om langvergeten prentjes boven water te krijgen.

Dit keer zien we een foto uit 1934. Te zien is de veerpont tussen Doornenburg en Pááándere en het is de oudste foto van de eerste veerpont die W. Cornelissen in 1923 had overgenomen van ene de Kuijper.

De veerpont was tot 1944 in de vaart en lag recht tegenover het huidige restaurant Rijnzicht. Door oorlogsschade is de pont na WOII niet meer opnei-j in de vaart genomen.

1 Comment

  1. Het enigste wat ik over de pont na veel speurwek heb kunnen vinden is het volgende. In het Algemeen Register van ” Veren op rivieren, kanalen en andere wateren des Rijks van 1917 ” Bewerkt naar gegevens, verzameld tot 1 September 1917. Breda, Koninklijke Militaire Academie 1918. Verder uit het ” Zakboekje voor den Officier te Velde ”
    De afmetingen waren ca. 10 tot 15 meter lang. Breed ca. 3,5 tot 4 meter.
    Het laadvermogen was 10 ton. Een voertuig mocht niet meer als 5 ton zwaar zijn. De gemiddelde tijd voor een overvaart was 6 tot 8 minuten.
    Over het bouwjaar van de pont is niets bekend, en ook de plaats en werf zijn onbekend. Wel heb ik een keurings rapport uit het jaar 1939 over de pont. Is er iemand in Doornenburg die over het bouwjaar enz, iets kan vertellen ? Alvast bedankt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*