Fort Pááándere gaat terug in de tijd

Fort Pannerden presenteert vanaf deze week de tentoonstelling "Passage du Rhin, Lobith 1672-Fort Pannerden 1872"

** PERSBERICHT **

Fort Pannerden is verheugd dat de succesvolle tentoonstelling “Passage du Rhin Lobith 1672” vanaf 14 januari tot half april 2023 te zien is binnen haar monumentale muren!

Met Heemkundekring Rijnwaarden, de initiatiefnemer van de oorspronkelijke tentoonstelling (eerder te zien in Lobith en Zevenaar), zijn wij van mening dat Fort Pannerden nu de geëigende plek voor een vervolg. De geschiedenis van de bouw van Fort Pannerden is namelijk onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen op en aan de Rijn en de Waal. Ook hier is nu aandacht voor in deze tentoonstelling.

Vanaf het uitzichtpunt van het fort is het gebied waar dit alles zich heeft afgespeeld prachtig te overzien!

Het verhaal

In het rampjaar 1672 viel Frankrijk ons land vanuit het oosten aan, mede mogelijk vanwege zeer lage waterstanden van Rijn en Waal. Een glorieus begin van de Hollandse oorlog.

Omdat het huidige Pannerdensch Kanaal er nog niet was, lag de hele Betuwe volledig open voor de Fransen. Kort erna namen zij Arnhem, Nijmegen en Utrecht in.

Door veranderingen in de rivierlopen in latere jaren verloor het voormalige fort Schenkenschans, bij Lobith, zijn de defensieve waarde. Omdat er rond 1700 weer oorlogsdreiging was, werd er bij Pannerden een verdedigingsgracht gegraven die iets later werd uitgebouwd tot het Pannerdensch kanaal. Het splitsingspunt van Rijn en Waal verschoof naar de plek waar uiteindelijk het Fort Pannerden werd gebouwd.

De tentoonstelling

In het afgelopen herdenkingsjaar is via artikelen, boeken en de media veel aandacht geweest voor het Rampjaar 1672! In deze tentoonstelling ligt de focus op de ‘Passage du Rhin’. In woord, kaarten, beelden, originele gravures en voorwerpen wordt het verhaal verteld. Hierbij is veel aandacht voor de ‘Passage du Rhin’ als inspiratiebron in de Franse kunst. Ook zal een korte documentaire te zien zijn met achtergrondinformatie en dronebeelden van het rivierlandschap.

De betekenis voor Fort Pannerden wordt tevens uitgelicht.

Speciaal voor de kinderen

In een van de tentoonstellingsruimtes kunnen kinderen zelf een fort bouwen, een kleurplaat inkleuren, en met knipplaten aan de gang!

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens openingstijden van het fort. Met de Museumkaart is de toegang gratis. Meer informatie: www.fortpannerden.eu en www.heemkundekringrijnwaarden.nl/Passage-du-Rhin/Tentoonstelling

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*