Overheid waarschuwt voor toename woninginbraken

En dan nu een berichtje van Burgernet in samenwerking met Bromsnor en de gemeente Lingewaard!

Onlangs is in Nederland de wintertijd weer ingegaan. Daardoor is het buiten weer vroeg donker, en dat weten inbrekers ook. Tijdens de donkere dagen slaan zij hun slag, met een piek rond de feestdagen.

Daarom besteden de gemeente Lingewaard en de politie tijdens de donkere wintermaanden extra aandacht aan het voorkomen van misdaden die in deze periode vaker gepleegd worden zoals auto- en woninginbraken.

WhatsApp buurtpreventie
Misschien helpt u al mee aan een veilige buurt door deelname aan Burgernet of een buurtpreventiegroep in uw buurt. Met deze extra oren en ogen op straat is bijvoorbeeld een persoon of voertuig sneller gevonden. Mocht u nog niet aangesloten zijn bij een WhatsApp preventiegroep, kijk dan op www.wabp.nl waar de dichtstbijzijnde groep in uw buurt zit. 

Verdachte situaties melden
Het blijft daarnaast belangrijk om direct 112 te bellen bij verdachte situaties. Als het niet dringend is kunt u informatie doorgeven via 0900-8844. Onthoud zo goed mogelijk het signalement van de verdachte en bijvoorbeeld het kenteken van de auto. Liever anoniem een melding maken? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 0800-7000 of de website www.meldmisdaadanoniem.nl.

U kunt een woninginbraak voorkomen
Door het nemen van een aantal simpele maatregelen kunt u de kans op bijvoorbeeld een woninginbraak verkleinen. Denk aan het sluiten van ramen en deuren wanneer u van huis gaat, maar ook aan:

  • Goed hang- en sluitwerk. Zie voor meer informatie www.politiekeurmerk.nl;
  • Ben je weg van huis? Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Leg bijvoorbeeld de krant op tafel, laat een kopje koffie staan of doe een lichtje aan;
  • Het sluiten van ramen en deuren. Ook als je alleen even snel de hond uitlaat of een boodschap gaat doen;
  • Het installeren van buitenverlichting met bewegingsmelder of schemerschakelaar;
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant in het slot zitten en verstop geen extra bosje sleutels onder de deurmat of op een andere ‘geheime’ plek.

Hoe veilig is uw woning?
Is uw woning aantrekkelijk voor inbrekers? Of is de veiligheid van uw woning goed op orde? Via www.veiligwonenscan.nl kunt u gratis een scan van uw woning maken. Aan het einde van deze scan ziet u hoe inbraakveilig uw woning is en waar verbeteringen aangebracht kunnen worden.

Benieuwd naar wat je zelf nog meer kunt doen om slachtofferschap te voorkomen? Houd de sociale mediakanalen van de gemeente en het gemeentenieuws de komende tijd goed in de gaten. Daar volgen meer tips en gaan we uitgebreid in op wat je kunt doen bij verdachte situaties.

Zo maken we samen Lingewaard weer een stukje veiliger!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*