Beethovens Egmont op kasteel Doornenburg

Zondag is het op kasteel Doornenburg weer tijd voor een ridderzaalconcert! En daarom een ouderwets, onvervalst…

** PERSBERICHT **

 

Een tijdreismachine neemt u mee op een reis naar het Nederland van het verleden, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Beethoven was een fervent aanhanger van de idealen van de Franse Revolutie. Hij barstte daarom in woede uit toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. Napoleon bleek niet de vrijheidsstrijder te zijn die Beethoven voor ogen had, maar een veroveraar en een alleenheerser. Hij kraste Napoleons naam uit de partituur van de Eroïca-symfonie, die aan hem was opgedragen: zo hard, dat er alleen nog maar een gat in het papier te zien was.

Die vrijheidsstrijder zag Beethoven wel in Egmont. De Zuidnederlandse graaf en zijn heroïsche zelfopoffering – vooral in de vorm die Goethe van deze geschiedenis heeft gemaakt – was voor Beethoven een uitermate geschikt onderwerp om uiting te geven aan zijn eigen vrijheidsidealen en bezorgdheid rondom de politieke situatie van zijn tijd. Hij gaf daarom met veel graagte gehoor aan de oproep van Goethe om muziek ter begeleiding van zijn toneelstuk Egmont te schrijven. De schrijver Franz Grillparzer bracht nadien een tekst uit die – los van het toneelstuk van Goethe – bij de muziek van Beethoven kon worden voorgedragen.

Muziek:
Ludwig van Beethoven – Egmont, Op. 84 toneelmuziek bij Goethes Egmont (bewerking voor piano quatre-mains, sopraan en verteller)


Voordracht: Simon Mulder
Sopraan: Meneka Senn
Piano quatre-mains: Tobias Borsboom & Yukiko Hasegawa
Tekst: Tobias Borsboom, gebaseerd op de begeleidende declamatorische tekst van Franz Grillparzer, en het toneelstuk ‘Egmont’ van Johann Wolfgang von Goethe

Aanvang: 16.30 uur
Entree: € 17,50
Tickets verkrijgbaar op Kasteel Doornenburg via HIERO.

Voor concertbezoekers is het volgende verplicht:
– QR code, ( of papieren document van vaccinatie voor hen die geen smartphone hebben ) of
– bewijs negatieve Covid test ( niet meer dan 24 uur oud ), of
– bewijs van genezen zijn van Covid.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*