Kasteel gaat ‘van het gas af’

** PERSBERICHT **

 

Kasteel Doornenburg ‘van het gas af’

Na een periode van voorbereiding start op 2 september de verduurzaming van de hoofdburcht van het kasteel.

De huidige verwarmingsketels verdwijnen van de zolder en er komen warmtepompen op het dak voor in de plaats.

Het verduurzamen van een monumentaal kasteel is een uitdaging, maar dat is geen reden om het niet te doen. De stichting tot behoud van den Doornenburg, de eigenaar van het kasteel, vindt het belangrijk om het kasteel goed over te dragen aan de volgende generatie.

Maar ook het besparen op de energiekosten is een overweging. In het onderzoek vooraf zijn verschillende mogelijkheden bekeken. Onder andere het gebruik van aardwarmte of een warmtewisselaar in de slotgracht en de Linge.

De keuze is gevallen op het plaatsen van twee geïsoleerde warmtepompen op het dak, aangesloten op de bestaande convectoren.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in de maand september. Na het aanpassen van elektrische voorzieningen en de bekabeling, worden de warmtepompen in bedrijf gesteld en geïsoleerd. In het kasteel is vanzelfsprekend geen lift, dus het ‘hoogtepunt’ zijn de hijswerkzaamheden om de ketels te verwijderen en de warmtepompen te plaatsen. Begin oktober is het kasteel dan gasvrij, mooi op tijd voor het nieuwe stookseizoen.

Het museum kan in de maand september gewoon worden bezocht op de woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Uitzonderingen zijn woensdag 18 september en zaterdag 21 en 28 september. Dan zijn er besloten bijeenkomsten.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*