Historische kring bezoekt oude tweelingkerk van Doornenburg (1)

Onlangs bracht een delegatie van de Historische Kring Doornenburg een bezoek aan de Nicolaaskerk in Jutphaas.

Jutphaas? Zelfs Google Maps moest èkkes haar algorithmen goed op de plaats zetten om dit te vinden.

Maar het gezelschap arriveerde toch op de juiste plaats midden in hartje Nieuwegein. De Nicolaaskerk is identiek aan de oude kerk die ooit midden in Doornenburg heeft gestaan en die in 1944 door de Duitsers werd opgeblazen.
De neogotische dorpskerk van Jutphaas werd in 1874-1875 gebouwd in opdracht van pastoor G.W. van Heukelum, voor de wat oudere Doornenburgers een bekende naam. De pastoor stamde uit het oude geslacht dat steenfabrieken bezat in de Betuwe en ook in Doornenburg. Waarmee meteen de verbinding tussen Jutphaas en Doornenburg is gelegd.

In ‘de Heraut’ van de Historische Kring staat een verslag van dit bezoek. De foto’s van deze kleurrijke kerk met haar prachtige gebrandschilderde ramen en eeuwenoude rekwisieten willen we u hier niet onthouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*