PVV ook in Lingewaard grootste partij

De kiezer heeft gesproken.

Woensdag jl. werden de vervroegde verkiezingen voor de 2e kamer gehouden nadat begin dit jaar het kabinet uiteen klapte.
De kiezer sprak. En hoe!

De PVV van Geert Wilders kreeg landelijk voet aan de grond en behaalde in de exitpolls een slordige 37 zetels. Dat beeld kwam ook in Lingewaard naar voren. Zo’n 83% van alle kiesgerechtigden stemde.

Als we de cijfers van nu vergelijken met 2021 steeg PVV in aantallen kiezers van 15,4% naar 26,5%. VVD komt op een 2e plaats met 19,3% van de kiezers, gevolgd door NSC op plaats nr. 3 met 15,2%.

De ’traditionele’ Lingewaardse politieke partijen als VVD, CDA en D66 buitelden hard omlaag, terwijl de coalitie GL-PvdA juist opvallend van 4,3% naar 13,7% steeg!

Uit een snelle analyse zou je echter kunnen concluderen dat in Lingewaard veel linkse stemmers zijn overgestapt naar het midden en naar rechts. Linkse partijen als GL/PvdA, D66, SP en PvdD zagen samen ruim 10% van hun stemmers verdwijnen. Rechtse partijen als PVV, VVD, BBB en FvD kregen bijna 6% méér stemmen terwijl middenpartijen als NSC en CDA  bijna 8% meer stemmen kregen.

Benieuwd wat deze verschuivingen gaan betekenen voor Nederland. En voor Lingewaard.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*