De ouwe deus van tante Teus

Tante Teus was enige tijd uut de roulatie maar is inmiddels weer boven Jan en met wat verrassende foto’s.

Want het ouwe besje maakte bij wijze van reinigingstherapie haar kelder schoon (nou, schoon… je kunt er weer lopen) en vond een aantal alleraardigste zwart-wit prentjes.

Vandaag publiceren we de eerste: een foto van onze huidige Martinuskerk. Een kerk die momenteel de warme belangstelling geniet van de raamtijgers in het Bemmelse, want er zijn ideeën om de kerk om te bouwen tot basisschool.

Of dat allemaal doorgaat hangt af van het kostenplaatje en of de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen.

De kerk is in het verleden al vaker verbouwd. Na WOII, toen de oude gotische kerk werd opgeblazen, zag men – helaas – geen kansen om die kerk weer op te bouwen en werd gekozen voor een fonkelnei-j model. Architect Th. Nix uit Utrecht (we lachen niet om namen) werd ingevlogen en uiteindelijk werd de Martinuskerk in 1952 op de huidige locatie gerealiseerd.

Echter… zónder kerktoren!

De bouw van zo’n toren was wel de bedoeling maar het moest een vrijstaande toren worden op de plaats waar nu regelmatig gevendeld wordt bij de kerk.

Die plannen zijn om onduidelijke redenen niet doorgegaan want de toren werd bevestigd aan het kerkgebouw. (wordt vervolgd)

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*