Spektakel op de Woal!

Zo’n week of twee vond er een waar spektakel plaats op de Woal.

Een Duitse onderzeeër, type U17 met als naam S196, vertrok op 12 mei op een speciaal transport om 06:00 uur vanuit Nijmegen richting die Heimat.

Om dat mee te maken moest je wel èkkes vroeg uut de veren maar er waren toch verschillende aanwezigen die het bijzondere transport konden meemaken.

Waarom bijzonder? Tied om èkkes te schooljuffen: “Het is een bijzonder vaartuig, omdat het de eerste naoorlogse onderzeeboot is die de Atlantische Oceaan overstak. Dat gebeurde tijdens een oefenvaart. De onderzeeër was tussen 1973 en 2010 een onderdeel van de Duitse Marine. 
De onderzeeboot is onderweg vanuit Kiel naar het Technik Musea Sinsheim en Spreyer in Duitsland. Dat is nogal een onderneming, want het toekomstige museumstuk is maar liefst zo’n 500.000 kilo zwaar. De afmetingen van het gevaarte: 48,6 meter lang, 4,6 meter breed en 9 meter hoog. Sinds 2010 lag de S196 elf jaar werkloos in het Marine-arsenaal in Wilhelmshaven. Inmiddels hadden de musea van Sinsheim en Speyer er belangstelling voor gekregen en het was toenmalig minister van defensie Ursula von der Leyen die toestemming gaf voor de nieuwe bestemming. Op de scheepswerf Thyssenkrupp Marine Systems moest het vaartuig wel eerst ‘gedemilitariseerd’ worden“, aldus ooggetuige Wimke W. uit de Heerlijkheid H. 

Diezelfde Wimke zorgde ook voor onderstaand drone filmpje zodat het gebeuren bewaard is gebleven voor de eeuwen der eeuwen Amen.

Met dank en eeuwige roem! KINOOOO!

bron: Hulleze200

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*