Hoe stemde Doornenburg?

De gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn weer voorbij en de uitslagen zijn bekend.

Natuurlijk worden de landelijke uitslagen en die van de afzonderlijke gemeenten snel bekend gemaakt in de media. Maar hoe zit dat eigenlijk in de verschillende steden en dorpskernen? En hoe stemde Doornenburg eigenlijk?

DeDoornenburger heeft de gepubliceerde lijsten van de gemeente Lingewaard zodanig bewerkt dat de uitkomsten van de durpse stemgerechtigden op een rijtje staan. En dan kom je tot verrassende conclusies. 

Zo stemden er van de 2270 stemgerechtigde durpelingen er maar liefst 1347, een opkomstpercentage van 59,3% en ruim boven het landelijke gemiddelde van 50,3%. De lokale politiek leeft dus wél in ut durp.

In onderstaande tabel staan de uitkomsten. De 3e kolom ‘Totaal’ geeft het totaal aan in de gehele gemeente Lingwaard, de meest rechtse kolom is het totaal van Doornenburg.  Omdat er 2x in het Ontmoetingscentrum is gestemd (14+16 maart) en éénmaal in het schuttersgebouw zijn hiervoor 3 kolommen opgenomen.

De meest aantal stemmen ging naar Lokaal Belang Lingewaard (435), op afstand gevolgd door VVD (195) en B06 (173). Verliezers in Doornenburg waren Lijst Frans Schut (3 stemmen) en de Gendtse carnavalspartij Gin gezeur we gaon d’r veur met 12 stemmen. 

(zie vervolg onder de tabel)

Maar dan de kandidaten. Daar ligt de volgorde toch iets anders, want van de durpse stemmen gingen de meesten toch naar B06 kandidaat Sjaak van der Welk met 134 stemmen. Bud Joosten en Jasper Klaassen van LBL volgden met respectievelijk 120 en 115 stemmen.

Onderstaande tabel geeft de top 10 weer. Opvallend is dat de top 6 bestaat uit (oud) Doornenburgers waarmee misschien het gezegde ‘wat de boer niet kent dat vreet hij niet‘ wel van toepassing is op de Doornenburgers.

Mocht u méér cijfertjes willen weten… alle uitslagen per stembureau en partij staan HIERO.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*