“The Island” beeldt WOII uit voor Doornenburg

Het evenement "The Island" laat via schijngevechten, kampementen en tientallen re-enactors zien wat er in 1944-1945 in Doornenburg en de Betuwe is gebeurd. Kasteel Doornenburg is daarvan het middelpunt.

Begin oktober staat in Doornenburg de tweede wereldoorlog weer volop in de belangstelling.

Van 6 tot 9 oktober verzamelen zich een slordige 200 tot 250 re-enactors in Doornenburg om uit te beelden hoe het er hier aan toe ging in de periode dat Nederland op het punt stond bevrijd te worden. Van oktober 1944 tot begin april 1945 lag Doornenburg in het frontgebied waar hard werd gevochten.

Tijdens dit evenement “The Island” maken de re-enactors gebruik van wapens en andere zaken die uit deze tijd stammen.

Organisator Bauke Huisman uit Valburg: “Er is nog altijd te weinig bekend over het leed dat hier na het mislukken van de Slag om Arnhem in september 1944 is aangericht. Daar staan wij met The Island elk jaar bij stil. Dit jaar tegen een prachtig decor. Kasteel Doornenburg dat tijdens de oorlog onder meer als Duits hospitaal heeft gefungeerd”.

“The Island” wordt al voor de 7e keer georganiseerd, maar dit is de eerste keer dat het evenement in Doornenburg neerstrijkt. Vrijwilligers, verkleed als geallieerde en Duitse militairen, laten leerlingen van basisscholen uit de gemeente Lingewaard zien hoe het er aan toeging. 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*