Levend Landschap: Inwoners Doornenburg, Gendt en Hulhuizen nu aan zet!

** PERSBERICHT **

 

De realisatie van een wilgenbosje in Doornenburg, een wandelpad door de Roswaard, een voedselbos en insectenhotels bij kasteel Doornenburg, bijenlinten in het buitengebied en een bankje bij de Peppelgraaf.

Dit zijn enkele concrete plannen uit Levend Landschap die inwoners uit Gendt, Hulhuizen en Doornenburg de komende jaren willen uitvoeren.

Hierbij kunnen ze hulp van mede-inwoners goed gebruiken. Dit kan op allerlei manieren: bijvoorbeeld een helpende hand bij aanplant of ideeën aandragen.

Belangstellenden die meer informatie willen of een bijdrage willen leveren en mee willen helpen, kunnen zich melden bij projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) via m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl.

Levend Landschap Gendt-Doornenburg
Andere concrete plannen zijn: een bankjeswandelroute maken in Gendt, aanplant van bomen en struiken in het buitengebied van Doornenburg-Gendt. Al deze plannen komen voort uit het bewonersproces Levend Landschap Gendt-Doornenburg waarin inwoners hun ideeën en wensen voor hun eigen omgeving en landschap naar voren brachten.

SLG begeleidt het proces en ondersteunt bij de concrete uitvoering. De komende jaren gaan deze inwoners hiermee verder aan de slag. U kunt zich hierbij aansluiten.

Ook komt er een cursus over biodiversiteit voor een nieuw op te richten werkgroep Biodiversiteit. Tijdens de cursus staat het verbeteren van leefomstandigheden voor diverse planten en dieren centraal. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Voor deze cursus kunt u zich aanmelden bij Martijn Grievink van SLG. Ook kunt u bij hem hierover informatie inwinnen.

Wilgen kweken voor biodiversiteit en de mandenmakerij

Een van de plannen die nu wordt uitgevoerd is de aanleg van een griend in Doornenburg, ingebracht door de Werkgroep Doornenburg. Het doel is meer landschappelijke variatie door streekeigen struiksoorten, meer voedselaanbod voor insecten, aanleg van uniek cultuurhistorisch element (griend) en behoud van het ambacht mandenvlechten.

Bij Doornenburg ligt een perceel dat de werkgroep graag in gebruik wil nemen als griend. Hierop wil zij wilgen kweken voor de mandenmakerij. Dit is een zeer oud ambacht en raakt steeds verder in de vergetelheid.

Manden werden in de jaren zestig van de vorige eeuw nog veel gebruikt in de fruitteelt in de Betuwe. Wie kent niet de hoenderik, de bussel of andere gebruiksvoorwerpen uit die tijd. In Doornenburg en omgeving zijn nog steeds enkele mandenmakers actief die het ambacht willen behouden en daarnaast ook uitdragen.

Ieder jaar in november/december worden de wilgen gesnoeid en worden de stekken gedroogd. Na een periode van minimaal een jaar drogen worden de wilgen gebruikt voor het maken van manden. De groep gaat komend jaar aan de slag met de aanleg. Voor de realisatie hiervan heeft de initiatiefgroep een subsidie ontvangen via de regeling Groene Initiatieven.Levend Landschap Gendt Doornenburg is een initiatief van Stichting Lingewaard Natuurlijk, werkgroep Doornenburg, Gendt Vooruit, gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). 
Kijk ook op www.landschapsbeheergelderland.nl/levend-landschap-gendt-doornenburg/

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lingewaard en de Provincie Gelderland. Meer info staat HIERO

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*