BREKEND: Schutterij publiceert nei-je conceptstatuten

“Na 42,5 jaar presenteren wij u vandaag de nieuwe concept Statuten voor onze schutterij. 42,5 jaar geen wijzigingen in de statuten! Voor een vereniging die meerdere keren per week haar activiteiten houdt, is dat uniek. In de maatschappij van nu is veel veranderd, maar ook de wetgeving heeft zijn invloed en we moeten onze tradities niet alleen nu, maar ook in de toekomst voort kunnen zetten. De concept statuten zijn er daarom niet alleen om te voldoen aan de huidige regels, maar ook om de vereniging mogelijkheden te bieden op een mooie toekomst in een veranderende wereld“.

Met deze opening publiceerde schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen gisteren haar fonkelnei-je conceptstatuten. Jaren van voorbereiding zijn voorafgegaan om de oude statuten in een moderner jasje te gieten en aan te passen aan de 21e eeuw.

In de nieuwe statuten zijn een aantal wijzigingen en aanvullingen opgenomen zoals regelgeving in de Wet Wapens en Munitie, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).

Eén van de meest in het oog springende wijzigingen is wel dat in de nei-je statuten is aangegeven dat iedereen lid kan worden van de vereniging, ongeacht geslacht of woonplaats. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook vrouwen zich kunnen opgeven voor het koningsschot en dat (onder bepaalde voorwaarden) buitendorpsen ook schutter kunnen worden in Doornenburg.

Verder zijn er regelingen opgenomen voor jeugdleden en onderafdelingen. Hierover stond in de oude notulen niet of onvoldoende opgenomen.

Affijn… bekijkt u het hele verhaal HIERO.

Op zondag 8 mei 2022 om 11:00 uur (in het Schuttersgebouw in Doornenburg) wordt een extra ledenvergadering gehouden waarin er zal worden gestemd over de statuten en huishoudelijk reglement. 

Omdat de huidige statuten vereisen dat voor een geldig besluit tenminste 4/5 van alle leden aanwezig moeten zijn, is er hoogstwaarschijnlijk een tweede vergadering nodig. Deze vergadering zal daarom plaats vinden op zondag 22 mei om 11:00 uur (in het Schuttersgebouw in Doornenburg). Om dan tot een geldig besluit te komen over de statuten zijn de geldige stemmen nodig van 4/5 van de aanwezige leden. 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*