Oud-Doornenburg als zoekplaatje

Welkom in 2022!

En omdat we toch allemaal een vrije dag hebben is het de HOOGSTE tijd voor een puzzelplaatje. Want tijdens het oliebollen- en appelflappen bakken gaan we èkkes in de herhaling met de website 3D BAG, opgezet door de TU Delft.

Op deze website staan zo’n bietje alle gebouwen van Nederland met daarbij vermeld het bouwjaar. En dus gaan we speuren ient durp waar de alleroudste gebouwen van Doornenburg precies staan!

Natuurlijk is kasteel Doornenburg het alleroudste gebouw; het is wel gerenoveerd maar een groot deel van het hoofdgebouw stamt nog uit de 15e eeuw. Maar hoe zit het met de daarop volgende pandjes? Huize de Kamp? Het ‘Huus van Meester Jansen’?  Huize Ruimzicht?

Het blijkt dat er nog een behoorlijk aantal huizen uit de 19e eeuw stammen. Klik HIERO, scroll door Doornenburg vanuit de lucht en zoek bijvoorbeeld Borden 5, 6 en 14. Aan de Koffiemolen 7 ligt bijvoorbeeld een huis dat oorspronkelijk stamt uit 1825, en Krakkedel 30 + 32 zijn gebouwd in 1818.

Rijnstraat 41 (van Jan van de Strakke Heg) stamt uit 1890, maar nr. 93 is alweer 10 jaar ouder, net als Huize ‘de Kamp’. Bij de Pas 5 ligt nog een schuurtje dat oorspronkelijk uit 1800 stamt en Rijndijk 75 stamt uit 1800 terwijl daar ook nog een schuurtje staat uit 1707!

Het oudste bewoonde pand lijkt te liggen aan de Rijndijk. Nr. 45 blijkt te zijn gebouwd in 1725.

Kortom… puzzel ze! En laat die allerlaatste oliebollen niet koud worden.

1 Comment

  1. Daar hebben de mensen van de TU Delft een hoop werk mee gehad, maar het is de moeite waard het een en andere bouwjaar eens te bekijken. Het bouwjaar van het veerhuis op de Waaldijk ( Den Holenoever ) is niet juist. Volgens de officiele papieren uit die tijd is dit veerhuis in 1884 gebouwd en niet in 1910. In 1883 heeft de toenmalige eigenaar Colenbrander uit Zutphen een vergunning aangevraagd om dit veerhuis te mogen bouwen en kreeg ook de toestemming van den Dijkstoel van Over Betuwe den 16 Juni 1883.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*