Geitengevaar? (2)

Onlangs schreven we wat over geitenhouderijen naar aanleiding van een reportage van Omroep Gelderland.

De reportage ging met name over de mogelijke negatieve invloed die intensieve veehouderij – en met name de geitenhouderijen – op de volksgezondheid kan hebben. Ook onze regiobode schreef afgelopen vrijdag over de ‘geiteneffectrapportage’ in Lingewaard.

DoornenburgerT Henk Kaauw reageerde via een ingezonden brief die we hieronder plaatsen. Let wel: de brief is puur persoonlijk en hoeft niet per sé het standpunt van deDoornenburger uit te dragen. DeDoornenburger neemt dan ook geen verantwoordelijkheid voor de genomen standpunten.

 

Ik wil even een reactie geven op het artikel “Ook geiteneffectrapportage” in de Gelderlander van vrijdag j.l, waarin o.a. de afstand wordt aangehaald tussen de geitenhouderij aan de Angerensestraat en de bouwprojecten Vleumingen in Gendt en De Blauwe Hoek in Doornenburg.
 
De GGD adviseert terughoudend te zijn bouwprojecten te realiseren binnen een straal van 2 kilometer rond een geitenhouderij.
Wethouder Sluiter suggereert dat Vleumingen en de Blauwe Hoek op de rand liggen van de 2 kilometerzones.
 
Voor het project Vleumingen is dit wel het geval maar dit geldt zeker niet voor de Blauwe Hoek. Berekeningen op de kaart in een eerder stadium leerde mij dat het plan Blauwe Hoek (er wordt immers nog niet gebouwd) hemelsbreed binnen een afstand van 1300 meter ligt. Ikzelf woon aan de Borden 200 meter verder en voel mij zeer betrokken bij het wel en wee m.b.t de bewoners dicht rond de geitenhouderij.
 
Het gehele dorp valt binnen die straal van 2 km en toch wil men een bouwproject realiseren. Het advies van de GGD, hoewel de gemeente die belangrijk vindt, wordt terzijde gelegd omdat het geen wettelijke verplichting is. De kaart bestuderende van het gebied waarin de 3 geitenhouderijen zijn gevestigd, vallen ook delen van de dorpskernen Bemmel, Huissen, Angeren en Gendt (grotendeels) binnen de drie aangegeven cirkels met een straal van 2 kilometer.
 
I.v.m. de volksgezondheid trek ik de conclusie de gemeente Lingewaard in feite niet geschikt is voor het houden van geitenhouderijen, er is niet voldoende open ruimte.
 
Ik begrijp dat de boeren, veehouderijen en de bouw verder willen, maar het mag niet zo zijn dat dit ten koste gaat van de volksgezondheid, en vooral niet te vergeten het klimaat. Dat het zover is gekomen verwijt ik grotendeels aan de overheid die het heeft laten gebeuren.
Wat mij betreft hoeft hier niemand de dupe van te worden, maar wat weegt het zwaarst en hoe lossen wij het op. 
 
H.J.Kaauw

1 Comment

  1. Ik onderschrijf het onderbouwde en realistische betoog van de heer Kauw. Hulde aan deze nieuwe Doornenburger met visie!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*