Hoe stemden Lingewaard en de buufjes?

De Tweede Kamer verkiezingen in Nederland.

Het stof is opgetrokken en we kijken naar de resultaten. Want hoe kozen de inwoners van Lingewaard? Werd ook in onze omgeving massaal op de VVD gestemd? Steeg D66 ook hier torenhoog naar de top 3? Of bleef men traditiegetrouw toch meer op middenpartijen als CDA stemmen?

Het was èkkes wachten op de uitslagen van Lingewaard. Woensdagavond werd een verschil geconstateerd en aangezien niemand een rekenmachine bij zich had moesten ambtenaren op donderdagmorgen vroeg het bed uut voor een hertelling.

Affijn… zojuist rond  16:10 uur kwam de witte rook met de uitslagen: 1. VVD 2. D66  3. PVV.

Bij de buufjes van de gemeente Overbetuwe kelderde het CDA en werd de top drie: 1. VVD  2. D66  3. CDA. Aan de andere kant van het water, ten oosten van Doornenburg – in de gemeente Zevenaar waar o.a. Pááándere toe behoort – was de top drie identiek aan die van Lingewaard: 1. VVD 2. D66 3. PVV.  Diezelfde uitslag geldt trouwens ook voor de gemeenten Westervoort, Duiven, Rheden, Doetinchem en Doesburg. Een flinke ruk naar rechts dus in de Oost Betuwe, de Liemers en de Achterhoek.

In de grote steden werd de uitslag iets anders. Zowel in Èrnem als in Nimwège scoorde D66 een dikke hit op nr. 1. In het Nimwègse gevolgd door VVD en Groen Links op respectievelijk nr. 2 en 3.  Èrnem week iets af met VVD op nr.2 en PVV op nr.3, waarmee de provinciehoofdstad meer in lijn kwam met haar omliggende gemeenten in het oosten. Het lijkt erop dat het PVV-speerpunt ‘wég met de coronamaatregelen‘ daar grote waardering vond.

Meer info over de uitslagen staat HIERO

De stemmingen in Lingewaard: de top 10

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*