Onderzoek wijst uit: Lingewaard blief tuus

** ingezonden stuk **

Hoe zit het met het aantal reisbewegingen in Lingewaard na corona?

Sinds de corona crisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatie gegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Gelderland en Lingewaard, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zien we fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zien we de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom Retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Gelderland.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Detailhandel en recreatie
Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Gelderland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 18,0%. De grootste daling was zichtbaar op 25 oktober (-39,0%).

Supermarkten en apotheek
Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Gelderland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 4,0%. De grootste daling noteren we op 8 oktober (-10,0%).

OV-stations
We reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Gelderland daalde in oktober gemiddeld met 37,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-50,0%).

Werk
Nu we steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Gelderland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 19,0%. 20 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0%).

Wonen
Tijdens de tweede corona-golf brengen we met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Gelderland nam dit in oktober gemiddeld toe met 8,0%.

Veranderingen in reisbewegingen in Lingewaard

Ook in de gemeente Lingewaard zien we grote veranderingen in de mobiliteit. In de grafiek hieronder zien we dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Lingewaard meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in Gelderland is hiervan een gevolg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*