Ophef over mortuarium

Binnen de durpse geloofsgemeenschap blijkt er nogal wat ophef te zijn ontstaan over het mortuarium.

Of liever: over het gebruik van het mortuarium. Want de enige plaats in Doornenburg waar een overledene kan worden opgebaard is momenteel in gebruik als atelier. Durpeling Mieke Peters is volgens een artikel in ‘Ankerplaats ‘- het maandblad van de Maria Magdalena geloofsgemeenschap – daar al geruime tijd bezig met een beeldhouwwerk.

En dat valt niet in goede aarde bij een aantal durpelingen, zo bleek uit verschillende reacties die dit vrolijke webhoekje ontving. Want mocht er nu iemand komen te overlijden dan mag de treurende familie elders een plaats zoeken om de overledene op te baren. “Kerkbestuur waar zijn jullie mee bezig? Draag zorg dat mensen een goed en waardig afscheid kunnen nemen in een ruimte die daar voor is gebouwd” is één van de vele reacties.

Wat vindt u? Reacties onder in de comments a.u.b.

 

10 Comments

 1. Iedereen had dat kunnen weten als er goed gecommuniceerd was geweest naar de parochianen. Maar dat is waarschijnlijk nagelaten. Dan was er minder ophef over geweest en was deze discussie voorkomen.

 2. Zoals zo vaak weet iedereen het beter. Het mortuarium is als doopkapel gebouwd en pas veel later omgebouwd tot mortuarium. Door de coranacrisis heeft het parochiebestuur tijdelijk de orgelzaal aan derden verhuurd die ervoor zorgen dat wij, dus ook u, op een goede en veilige manier kan worden verpleegd als dat nodig is. Laten we ophouden met verwijten naar het parochiebestuur of vrijwilligers van onze geloofsgemeenschap en samen zorgen dat we het coronavirus de baas worden.

  • Als ik dit goed lees is de orgelzaal ingericht als verpleegplaats, voor corona-patienten? Want dat is wat er staat.
   Waar het om gaat, het principe, is dat dorpsbewoners nu voor een afscheid van een dierbare uit moeten wijken. Zeker in deze corona-tijd, met alle (reis-)beperkingen van dien, is naar mijn mening het feit dat er verder weg afscheid genomen moet worden niet de manier waarop er met de mensen omgegaan moet worden.

  • Iedereen had dat kunnen weten als er goed gecommuniceerd was geweest naar de parochianen. Maar dat is waarschijnlijk nagelaten. Dan was er minder ophef over geweest en was deze discussie voorkomen.

 3. Dhr. Meijer heeft het niet goed begrepen denk ik. Mieke moest uit de kerkzaal weg omdat die in gebruik is door derden. Wie die derden zijn zodat er geen plaats meer is voor Mieke?? Maar dit kan absoluut niet dat het mortuarium hier voor gebruikt wordt. Ben benieuwd of het Bisdom dit weet?

 4. Zo zie je maar, wat en wie het voor het zeggen hebben, hier zijn echt geen woorden voor. Het enigste wat ze de Doornenburgers nog te bieden hebben en waar ze ook nog goed voor moeten betalen.
  En dit voor een hobby, waar nog zeker een plaats voor is in de kerk.

 5. Ik wist niet dat het mortuarium daardoor bezet was in de periode dat onze broer Albert overleed. We moesten uitwijken naar Huissen Zand (wat ook goed was). Echter de rouwkapel van Doornenburg had de voorkeur van de familie.
  Als ik het goed begrijp kan het kerbestuur het mortuarium niet meer bekostigen?

  Sjoerd van den Dam

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*