Elst wordt hoofdkwartier Betuwse kerken

De Maria Magdalena parochie (voorheen de Levensbron) gaat haar kerkelijke activiteiten concentreren in Elst.

Dat lijkt het nei-je beleid te zijn van de kerkelijke organisatie die afgelopen jaren haar bezoekers desastreus zag dalen. In 2013 werden al een aantal kerken – waaronder Doornenburg – op de lijst gezet van ‘èkkes nie mjèr gebruuke‘. Voor speciale bijeenkomsten werden de kerkdeuren nog wel geopend, maar dat was het dan ook wel.

Oorzaak is het alsmaar teruglopende kerkbezoek. Momenteel blijken wekelijks in totaal zo’n 300 inwoners de verschillende kerken te bezoeken. Dat is te weinig om de gemeenschap levend te houden waardoor er nu ingrijpende beslissingen moeten worden gemaakt.

Het kerkbestuur verwacht dat “de kerkgebouwen in Herveld (4), Oosterhout (2), Heteren (3), Angeren en Doornenburg binnen twee jaar van de hand zijn gedaan“, aldus onze regiobode gisteren.

De overige kerken – in onder meer Haalderen en Huessen-Stad – blijven voorlopig nog open zolang er nog twee voorgangers in de parochie actief zijn. Hoe lang dat is blijft de vraag, want de behoefte naar pastoors in andere parochies klinkt harder en harder. De kans dat deze kerken ook worden afgestoten wordt groter.

Stapt er een voorganger op dan voert alleen de Werenfriduskerk in Elst nog de wekelijkse kerkelijke diensten uit voor een gebied tussen Opheusden en Doornenburg, een gebied met zo’n 70.000 inwoners en 43.000 ingeschreven katholieken. En dus zo’n 300 bezoekers per week. De ontkerkelijking wordt schrijnend duidelijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*