Land van Dreugte en Wiend

Oei! Slecht nei-js voor waterliefhebberTs in de Betuwe en omstreken.

Want onze bodem is de laatste honderdmiljoenmiljard jaar nog nooit zo dreug geweest als nu, aldus onze regiobode.

Het waterpeil van de rivieren zakt komend weekend door de hoeven en onder de 7 meter NAP en da’zniebes volgens de krant. De schepen op de rivieren moeten nu al rekening houden met hun lading om niet te diep in het water komen te liggen. Het is nog nét géén stofhappen.

Rondom Nijmegen en in de Achterhoek is niet alleen weinig oppervlaktewater meer te vinden maar ook het grondwater zakt dramatisch. Met als gevolg scheuren in de bodem en in muren van huizen en schuren. Ook Doornenburg staat daar inmiddels al vol mee.

Water reguleren in Nederland is blijkbaar nog niet zo eenvoudig. Zó heb je hoog water en staat de nattigheid tot aan je lippen, en zó is alles foetsie en wordt de Achterhoek een tweede Côte d’Azur.

Die boodschap bracht Hein Pieper (nee, we lachen niet om namen), dijkgraaf van het Waterschap Rijn en IJssel. Vasthouden van het water zodat de grondwaterspiegel op peil blijft is een nieuwe uitdaging voor de komende jaren, aldus onze graaf.

Niks nei-js eigenlijk, want dit riep men ook al in de zomer van 2018 toen het neerslagtekort minstens nét zo erg was en de boodschap net zo dreug.

Maar blijkbaar niet dreug genoeg om al in actie te komen. Jammer.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*