Lingewaard Doet het in Doornenburg (3)

Lingewaard Doet heeft met de donatie van € 10 per huishouden in Doornenburg een aantal initiatieven in Doornenburg laten ontstaan. De komende dagen presenteert deDoornenburger dagelijks een initiatief waaraan u uw waardebon van € 10 kunt doneren.

Vandaag: MERLIJNS-RUIL-BOEKENKAST

Initiatiefomschrijving

We willen aan de voorkant van het gebouw een ruil-boekenkast plaatsen. Met als doel om meer reuring te krijgen rondom Merlijn.

Deze ruil-boekenkast is voor iedereen toegankelijk, maar vooral ook voor de basisschool kinderen die elke dag bij ons voorbij komen. We hopen dan ook dat er veel ruilingen met kinderboeken gedaan worden. Naast boeken mogen er ook luxe tijdschriften ingelegd en geruild worden. De bewoners van Merlijn zullen hier dan ook dankbaar gebruik van gaan maken.

Naast het doel om meer reuring rondom Merlijn te krijgen zitten er ook veel voordelen aan lezen:

1.Je leeft langer
Volgens een onderzoek van de Yale University School of Public Health hebben mensen die regelmatig een boek lezen ook nog eens een langere levensverwachting. Volwassenen die meer dan 3,5 uur per week lezen, hebben een 23% lagere kans om te sterven in de 12 jaren die volgen. Een halfuurtje lezen per dag is dus dé manier om je levensverwachting te verlengen.
2.Het is goed voor je nachtrust
Mensen die slecht slapen kunnen elektronica zoals de televisie, tablets en smartphones maar beter vermijden. Het blauwe licht van deze schermen zorgt er namelijk voor dat je minder snel in slaapt valt. Wat je veel beter kunt doen is voor het slapengaan nog even lezen. Een boek maakt de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker, waardoor je daarna beter in slaap valt.
3.Het houdt je brein jong
Hoe ouder je bent, hoe trager je brein gaat werken. Hierdoor worden cognitieve taken zoals het herinneren van een naam of huisnummer moeilijker. Uit verschillende studies is echter gebleken dat veel lezen het verouderingsproces van het brein kan vertragen. Sterker nog: veel lezen zou zelfs dementie langer op een afstand kunnen houden, net zoals andere mentaal stimulerende activiteiten dat kunnen.

Voor wie

Voor iedereen die van lezen houdt

Wanneer

zondag 1 november 2020
maandag 30 november 2020

Omschrijving van de plek

In de tuin van Zorgvoorziening Merlijn, aan de voorkant.

Begroting

Houten tuinkast 130,00
Twee schappen voor in de kast 25,00
Plexiglas 4 mm dik voor in deur te maken 35,00
Afdek latjes plexiglas 20,00
Twee palen om de kast vast te zetten in de grond 40,00
Montage kit tube 10,00
Bord met tekst ‘Merlijns-ruil-boekenkast’
50,00

Totaal: € 310,00

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*