Martinuskerk wordt géén dorpshuis

Maandag berichtte onze regiobode in een artikel over de toenemende verkoop van kerkgebouwen in de Betuwe.

Naast de kerken in Gendt en Bemmel werden afgelopen jaren ook leegstaande kerken verkocht in de gemeente Over-Betuwe, en vaak voor een symbolisch bedrag. De gebouwen zijn vaak in slechte staat door achterstallig onderhoud.

Bijzonder is dat in het artikel ook gesproken werd over de Martinuskerk van Doornenburg. Het parochiebestuur presenteerde een plan om in de kerk een ‘nieuw dorpshuis’ te vestigen. Het plan werd mede door externe adviseurs voorbereid en opgesteld.

Om deze peperdure verbouwing te financieren zou het huidige Ontmoetingscentrum moeten verdwijnen om – samen met de voormalige parochietuin – plaats te maken voor nieuwbouw.

Nog afgezien van de kapitaalvernietiging (het Ontmoetingscentrum is de afgelopen jaren voor bijna een ton gerenoveerd) en het achteloos laten verdwijnen van de oude, groene parochietuin, is het toch bijzonder dat over deze plannen nooit met betrokkenen overleg is geweest.

Daarbij is enkele jaren geleden in het Dorpsontwikkelingsplan van Doornenburg (Hfdstuk 5, p.27-29) vastgelegd dat zowel het Ontmoetingscentrum als de parochietuin – door hun huidige functie en uitstraling – niet mogen verdwijnen. Het plan is destijds door het College en de gemeenteraad als meerjaren beleidsplan vastgesteld.

De gemeente Lingewaard heeft dan ook juist gehandeld door het parochiële plan af te wijzen. Jammer dat de parochie veel tijd, energie en ongetwijfeld héél veel geld gestoken heeft in een bij voorbaat kansloos plan. Eén telefoontje met de betrokkenen had dat al duidelijk kunnen maken.

uit: de Gelderlander, 18 mei 2020

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*