Dodenherdenking 2020

De Dodenherdenking die gisterenavond in heel Nederland werd gehouden was indrukwekkender dan ooit.

Door de coronacrisis werden alle Nederlanders binnen gehouden en waren straten en pleinen stil en verlaten. In tegenstelling tot voorgaande jaren kon gisteren – 4 mei – iedereen de hele dag door bloemen of kransen leggen bij de oorlogsmonumenten. Herdenkingsplaatsen die ons eraan herinneren dat we nu precies 75 jaar in vrijheid leven.

Ook in Doornenburg werden de hele dag door kransen gelegd door onder andere een afvaardiging van het Lingewaardse college, maar ook door verschillende verenigingen en inwoners.

Om 19:58 uur blies Bert van Deelen – trompettist bij prachtharmonie St. Caecilia – de taptoe, terwijl Wilco Witjes – vendelier bij schutterij Gijsbrecht van Aemstel – een vendelhulde bracht. Om 20:00 uur precies werd er twee minuten stilte gehouden waarna het Wilhelmus klonk.

En terwijl ieder jaar vele aanwezigen de herdenkingsplechtigheid bijwoonden was het nu stil in de straten.

Het Oranjecomité, die de dodenherdenking jaarlijks in Doornenburg organiseert, legde de hulde vast.

bron foto’s en film: Oranjecomité

Gepostet von Oranjecomité Doornenburg am Montag, 4. Mai 2020

2 Comments

  1. Morgen Vrijdag 10 mei invasie Duitser bij het Panderskanaal. Eduward Lukassen en Piet van de Weelde omdat de pont was gezonken. In de pont zat springlading maar bleek achteraf zand te zijn daarom heeft een marine vaartuig de pont lek geschoten ..Ze moesten met een motervlet douane en militairen van Lobith overzetten naar Doornenburg.ze varen weer naar Pannerden midden op de rivier zien ze dat er Duitsers staan ze gaan plat in de boot liggen en varen terug naar Doornenburg Lukassen loop de Dam over en schieten hem dood Piet gaat achter de vlet liggen en toen het rustig was is hij goaw over de Dam gelopen en naar RIJNZICHT gelopen en de mitrailleur gepakt om op de Duitsers te schieten maar dat mocht hij niet de Duitsers zag je lopen bij Lensen in Pannerden luitenant van Zon had de leiding achteraf bleek het een NSBER te zijn. Er is niet geschoten. Alleen granaatvuur op de loopgraven tussen RIJNZICHT en Van Driel de loopgraven lagen in de dijk. {Lukassen was pas getrouwd met Bets van Megen was weduwe had 2 dochters Thea en Els. In RIJNZICHT sliepen 2 officieren kapitein Westerveld en luitenant Ten Haken ze hadden ook 1 kamer waar ze de andere officieren konden ontvangen o a luitenant Langeveld en luitenant van Zo’n.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*