Struingids vertelt over historische rivierlopen

Gevonden op het wereldwijde web:
Een alleraardigste website over het ontstaan en de ontwikkeling van de vaderlandse rivieren. De struingids.

Een verzameling verhalen en vertellingen over het rivierenland van Nederland voor iedereen die van struinen houdt. En ook de Betuwe en de Liemers is er te vinden.

Zo staat HIERO een prachtig geschiedenisverhaal over hoe de rivier de Rijn zich eeuwenlang een weg zocht tussen hoog- en laagvlaktes, en hoe ontelbare keren de loop van de rivier wijzigde.

Over de onderzoeker het volgende: “Kim Cohen (1973) is docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, met de geologie en geomorfologie van het laagland van Nederland als hoofdonderwerp. Kim heeft voor het 3 Oever Festival een veldcollege gemaakt over de Gelderse Poort-Rijn, gebaseerd op fysisch geografische onderzoeksresultaten uit de laatste 15 jaar.”

Naast de geschiedenisles is een hoogtekaart opgenomen waarop o.a. de gemeente Lingewaard is opgenomen met al haar hoogte verschillen. En dan zie je dat Doornenburg zich bij dijkdoorbraken weinig zorgen hoeft te maken. Het ligt relatief hoog in vergelijking met het gebied tussen Huissen en Bemmel.

Een leestip voor iedereen die van geschiedenis en de natuur houdt. Enne… Bemmel: niet alleen regenjassen maar ook lieslaarzen aanschaffen dus.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*