De ouwe deus van tante Teus

Een vaste lezerT heeft tante Teus deze week geholpen met het uitmesten van al die oude deuze vol prentjes en voorwerpen van lange hééér.

En de lezerT vond onderstaande tekst. Die werd onlangs gepubliceerd via het feesboek van Museum het Valkhof in Nimwège. De vondst van een ijzeren draagteken in de vorm van een ridder is te bezichtigen in het museum.

Echter… het wapenschild komt Doornenburgers bekend voor. Het is het schild van het geslacht van Doornick en verwijst naar ridder Willem, die in kasteel Doornenburg woonde.

Schooljuf van het Valkhof: “Dit bijzondere riddertje, gevonden in 1997 tijdens opgravingen op de plek waar het huidige museum staat, krijgt tijdens de Ridderdagen deze voorjaarsvakantie een hele speciale plek bij de entree van de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft.

Het figuurtje, eigendom van Gemeente Nijmegen archeologie, dateert uit ongeveer de 14e eeuw. Naar alle waarschijnlijkheid is het een beslag van bijvoorbeeld een kist of, als een van de pinnetjes een afgebroken draagspeld is, een draaginsigne. De weinig specifieke schildtekening wijst er vermoedelijk op dat het dan niet gaat om een bedevaartsouvenir of pelgrimsteken, maar eerder om een ‘profane’ ridder. Dergelijke ridderfiguurtjes komen vaker voor als draagteken, zeker in de veertiende eeuw.

Leuk aan deze Nijmeegse variant is, naast de passende vindplaats, dat deze zijn hoofd afwendt. Het gaat minder om een ‘portret’-achtige of statistische maar meer om een dynamische voorstelling”

Meer info staat HIERO.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*