“Ik bouw windmolens. Mag dat?”

Ontwikkelingen op wiendmeule gebied!

Want terwijl het bij half Lingewaard dun door de boks lup door de twee “XXL-windturbines” die de Angerense steenfabriek Caprice in de polder wil bouwen gooit D66 Lingewaard olie op het vuur door te stellen dat het bouwen van andere – kleine – windmolens daar niet onder te lijden mag hebben. En dat wordt lastig.

Alles heeft te maken met de collateral damage die de 240 meter hoge windreuzen veroorzaken. Windmolens met dit soort afmetingen zorgen voor dood en verderf onder vleermuizen en vogels. Daarvoor is een officiële norm vastgesteld waardoor plaatsing van andere, kleinere windmolens langs bijvoorbeeld de nog aan te leggen verlenging van de A15 verboden is. Teveel windmolens bij mekaar zorgen voor teveel dooie beestjes.

En dat is tegen het zere been van voorstanders van windenergie. Binnen Lingewaard is dat namelijk nét het enige stukkie grond waar nog wél windmolens aangelegd kunnen worden zonder overlast te veroorzaken bij omwonenden. De ‘kleine’ windmolens zorgen voor het halen van de milieudoelstellingen waaraan de gemeente gehouden is, terwijl de twee ‘Eifeltorens’ in de polder alleen energie leveren aan de steenfabriek.

Kortom: reuring!

Vóór de zomer komt het college met een besluit over de twee windturbines, zo schrijft onze regiobode. Wij wensen het college veel wijsheid toe.

Impressie door renewablefactory.nl

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*