Doornenburg anno 1818 (2)

(vervolg) Op een tweede kadasterkaart uit 1818 zien we Doornenburg inclusief het gebied dat Honderd Morgen heette.

De grens liep grofweg vanaf de huidige Pas naar het zuid-oosten en kwam uit bij het begin van de Veerweg aan de Blauwe Hoek.

Rondom de kerk (het kleine blauwe blokje) liggen straten als Kerkstraat en de Molen Straat (huidige Nei-jje Riiiiiiiienstroat). Opvallend is dat de Pááánderseweg helemaal niet bestond! Als je naar het Pannerdensche Veer moest dan kon dat via de Waaldijk of de ‘Weg van Arnhem naar Pannerden’: de huidige Rijndijk.

Verder staat rechts op de kaart de originele “Schans” in de vorm van een ster.

Aan de onderkant van de kaart zie je dat de Waal vlak langs de dijk liep. En Huize ‘de Holenoever’ bestond nog niet.

 

2 Comments

  1. Voor dat het veerhuis veel later Den Holenoever genoemd, hier in 1884 werd gebouwd, stond er een andere veerhuis op deze plek, maar dan wel aan de buitenkant van de dijk, dus aan de rivierkant. Wanneer dit veerhuis is gebouwd is mij niet bekend. Maar wel dat het omstreeks 1883 tijdens een plaatselijke dijkverzwaring werd afgebroken. Dit is op een officiele kaart te zien en ook volgens de gegevens van de eigenaar Colenbrander uit Brummen/Zutphen.

  2. Het veerhuis op de Waaldijk is 1884 gebouwd voor Colenbrander uit Zutphen/(Brummen. Pas 1955 kreeg het de naam ” Den Holenoever ” De gegevens over het bouwjaar vond ik in het Colenbrander archief te Zutphen zo´n 35 jaar geleden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*