Vuuwerkverbod in Lingewaard: ja of nee?

Het lijkt er nu toch van te komen: een totaal vuurwerkverbod in de gemeente Lingewaard.

Tijdens de politieke avond afgelopen week werd er uitgebreid stilgestaan door gemeenteraad en college bij de overlast die het vuurwerk ieder jaar weer geeft.
Tot op heden was alleen D66 een fervent voorstander van een verbod, maar andere partijen lijken nu – na de absurde calamiteiten in héél Nederland – overstag te gaan.

De standpunten van de verschillende politieke partijen lopen wel erg uiteen. VVD Lingewaard vindt dat handhaving moet optreden en is tégen een verbod, terwijl Lokaal Belang Lingewaard landelijke regelgeving wil afwachten. SP, PvdA en CDA zijn daar nog niet over uit, want ‘landelijk’ wordt veelal gesproken over een verbod op zwaar vuurwerk.

Lingewaard.Nu wil zelfs het onschuldige carbidschieten verbieden omdat dat “zo’n harde knal geeft”. Carbidschieten kost géén ogen of vingers hoor.

Dat er iets moet gebeuren lijkt me een landelijke zaak, maar aan een (totaal)verbod moet iets tegenover staan. Laat iedere durpskern een centraal geregelde vuurwerkshow organiseren op nieuwjaarsnacht. Zet op een veilige plek tenten, horeca en happie snappie neer en geef de burgers de kans om elkaar meteen al een goed nei-jjoar te wensen.

Of dat dé oplossing is zien we wel, maar dan gebeurt er tenminste iets. Niet handelen of domweg álles verbieden duidt op politieke onmacht. Dat is nog véél erger.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*