Schutterij organiseert concours Kringdag

Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert dit jaar het schuttersconcours Kringdag 2020

** PERSBERICHT **

Op zondag 7 juni a.s. vindt in Doornenburg het schuttersconcours van de Kring Rijk van Nijmegen – de Betuwe plaats.

Binnen de schutterswereld wordt dit ook wel de “Kringdag” genoemd. De organisatie is in handen van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen. Op die dag komen 14 schutterijen en gilden naar Doornenburg om te strijden om de hoogste eer: het kringkoningschap.

De dag begint rond 10 uur met de ontvangst van de koningsparen, jeugdkoningen en genodigden in het Schuttersgebouw. Ze zullen daar ontvangen worden door het koningspaar Patrick en Cynthia Leenders. Na enkele toespraken zal de erewijn worden aangeboden op het welslagen van de wedstrijden.

Vervolgens trekt men in optocht met muziek naar het voetbalveld van GVA waar de officiële opening is van de Kringdag 2020. Tijdens de officiële opening worden de vlaggen gehesen en vindt de gezamenlijke muzikale vendelhulde plaats. Rond 12 uur vindt op het voetbalveld het defilé plaats. Direct aansluitend vindt de marsoptocht door Doornenburg plaats. Deze eindigt in het Schuttersgebouw waar een gezellig schuttersfeest plaats vindt met muziek voor jong en oud.

Vanaf 14 uur vinden op het dorpsplein voor het Schuttersgebouw het prijsschieten op de vogel plaats voor de koningen, koninginnen en prinsgemalen en jeugdkoningen/-koninginnen. Rond 17.15 uur is de huldiging van de nieuwe kringkoning(in) en jeugdkringkoning(in) en vindt de prijsuitreiking plaats.

De volgende schutterijen en gilden nemen deel aan de Kringdag 2020: Angeren, Gendt, Huissen, Millingen a/d Rijn, Kekerdom, Leuth, Beek-Ubbergen, Ooij (bij Nijmegen), De Horst-Groesbeek, Niftrik, Nederasselt en Pannerden.

De laatste keer dat de Doornenburgse schutterij een kringdag organiseerde was in 2008. Sindsdien hebben de leden van Gijsbrecht van Aemstel niet stil gezeten. In 2012 vond rondom het kasteel het grootse Landjuweel van Gelderland plaats. Vervolgens nodigden zij alle oud Europakoningen en bestuurders van de EGS uit voor de Herbsttagung 2016. In 2017 kwam de Nobele Orde van de Papegay naar Doornenburg voor de uitreiking van Europese onderscheidingen tijdens de Investituur. Afgelopen jaar kwamen schutterijen en gilden uit Gendt, Angeren en Huissen op bezoek voor het 5e Lingewaard Koningschieten.

Binnen de Schutterij is een commissie momenteel drukdoende met de organisatie van deze dag. Binnenkort volgen er meer mededelingen over deze dag. Houd vast de datum van zondag 7 juni a.s. vrij. U zit dan toch ook weer met tuinstoelen en een pan soep langs de kant van de straat voor het bekijken van de marsoptocht?

Meer info:
www.schutterijdoornenburg.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*