Blijft Martinuskerk behouden voor Doornenburg?

Heeft u ‘m ook in de bus ontvangen?

Het blad Ankerplaats. Uitgave van de R.K. parochie H. Maria Magdalena.
Voorheen parochie de Levensbron. Nog voorheen’er parochie Doornenburg. Doornenburg hoort bij een van de kernen van Lingewaard waar geen weekendvieringen meer plaatsvinden.

En dan wordt onderstaande passage in de laatste uitgave van ‘Ankerplaats’ voor ons durpke wel interessant.

Want het bestuur schrijft: “We kijken ook naar de toekomst van kerken die voor de weekendvieringen gesloten zijn. Voor de kerk in Doornenburg hebben we een extern deskundige in de arm genomen. Deze persoon werkt ook mee aan het beleidsplan vastgoed.

Het kerkgebouw werd begin jaren ’60 van de vorige eeuw door de durpelingen zelf steen voor steen opgebouwd en gefinancierd. En vervolgens aan de kerk geschonken. Want zo ging dat in die dagen.

Nu in de kerk al jarenlang de reguliere vieringen zijn gestopt en er minimaal onderhoud wordt gepleegd is er blijkbaar reuring. Eindelijk. Want al jarenlang proberen werkgroepen en voorheen ook Doornenburgse kerkbesturen een bestemming te vinden van de Martinuskerk waar iedereen in Doornenburg wat aan heeft.

En al die jaren werd de voortgang van elk denkbaar plan vertraagd, uitgesteld of opgeschort door bisdom Utrecht en haar vertegenwoordigers. Vaak zonder opgave van redenen. Ook vaak met toezeggingen die later eenzijdig werden teruggetrokken. Tot grote frustratie van vele vrijwilligers die heel veel tijd, energie en geld voor ontwikkelplannen gestoken hebben in de toekomst van het gebouw.

Met het in de arm nemen van een ‘externe deskundige’ moet voor alle goedwillende vrijwilligers alle alarmbellen doen afgaan. Volgens bronnen liggen er al vergevorderde plannen op tafel die grote invloed hebben op het gebouw en haar directe omgeving zonder dat daarover ook maar met één betrokken partij is gecommuniceerd.

Tot op heden heeft de kerk zich in dit proces niet van haar meest transparante en betrouwbare kant laten zien. Hopelijk krijgt Doornenburg ditmaal wél een kans om haar kant van het verhaal gehoord te krijgen. En krijgt de gemeenschap geen gedrocht door de strot geduwd waar niemand op zit te wachten.

1 Comment

  1. Tja, nou kan ik van alles gaan roepen, maar ja, de kerk staat niet bekend om haar transparantie, op welk vlak dan ook. Ik hoop dat de kerk voor het dorp behouden blijft maar heb er wel een hard hoofd in….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*