Over percentages en lichtpuntjes…

Ja hoorrrr… de rrrrr zit in de maand en dat betekent dat het jaarlijkse getallenfeestje over aanrijtijden van ambulances in Lingewaard weer bekend zijn.

Dat was afgelopen jaren al veel zuchten (2014) en steunen (2018) en dat is dit keer eigenlijk niet anders. Alhoewel… er gloren toch wel lichtpuntjes.

Volgens onze regionale krant dan. De landelijke regel luidt namelijk dat ambulances na een melding binnen 15 minuten op de plaats van het ongeval moeten zijn. Die regel is al sinds het verdwijnen van de ambulancepost van Bart Mattijssen uit de Blauwe Hoek een ramp voor Doornenburg, want het aantal overschrijdingen is sindsdien buitensporig hoog.

Ondanks juichverhalen (én de inspanningen) van de veiligheidsdiensten en overheid blijven durpkes als Gendt en Doornenburg ook nu weer aan de laatste mem hangen. Het percentage overschrijdingen van de aanrijtijd lag dit jaar volgens het stuk voor Doornenburg op 21%!!

Hoera, roept de krant, want dat was vorig jaar zo’n dikke 25% en dus gaan we vooruit!

Dat klopt natuurlijk. Maar de norm in Nederland is maximaal 5% overschrijding! Daar waar eerder één op de vier ambulanceritten te laat arriveerden in Gendt en Doornenburg zijn dat er nu dus één op de vijf. Nog niet echt iets om over naar huis te schrijven en dat zullen we dan ook maar niet doen.

Daarnaast betreffen het metingen over de eerste zes maanden van 2019. De donkere maanden krijgen we nog en die zorgen niet echt voor snelle doorstroming van het verkeer op de durpse wegen. Met andere woorden: het nieuwe percentage kan voor héél 2019 nog wel eens flink naar beneden moeten worden bijgesteld.

Wél een lichtpuntje schijnt de verhuizing van de ambulancepost van Oosterhout naar Elst te zijn, aldus de regiobode. Het voordeel zal dan moeten blijken uit een betere personeelsbezetting voor de auto’s en meldkamer, want qua locatie ligt Elst toch écht verder weg van ons durpke dat Oosterhout.

De vraag blijft of dat voldoende is als er écht iets ergs gebeurt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*