Restafval wordt duur in Lingewaard

Het is Theo Janssen, de Lingewaardse wethouder van Veegbèssems en Volle Kliko’s ernst. De hoeveelheid restafval moet omlaag!

Volgens het Lingewaards college zijn de kosten voor inzameling van afval völs te hoog, en flink ook! De herintroductie van de gele zakken (voor plastic en blik) en twee gescheiden containers voor respectievelijk GFT en restafval leverden afgelopen jaren te weinig rendement op.

En dus wordt de volgende stap gezet in de vrolijke poel van jolijt die Afvalreductie heet: het duurder maken van het restafval.

Momenteel kost een lediging van de grijze restafvalcontainer € 4,00 per keer, maar vanaf 2020 verdubbelt dat bedrag bijna naar € 7,90. En ook het vastrecht – dat iedere huishouding sowieso betaalt – gaat omhoog van € 115,00 naar € 133,00. U ziet… het college kan héél voortvarend te werk gaan.

Of de eerder aangekondigde maatregel om de grijze restkliko slechts éénmaal per maand nog te legen in 2020 wordt doorgevoerd is niet bekend.

De korting die Lingewaarders afgelopen jaar ontvingen uit het uitpuilende gemeentepötje Afvalgelden is dus vanaf komend jaar gestopt. Ut pötje is blijkbaar leeg.

Maar met de verhoging van de bijdragen van inwoners is het de vraag wat er gaat gebeuren: wordt er tóch meer restafval gescheiden, of gaat men – net als vroeger – weer zelf afval in de tuin verbranden? Of… nog erger: dumpen in de polders?

Na 2020, als er afgerekend moet worden, weten we meer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*