BREKEND: “Floris” overleden na kort ziekbed

Oei! Slecht nei-js uit het hoge Noord’n.
Rutger Hauer – wie in Doornenburg en wijde omgeving kent ‘m niet – is overleden.

De enige echte Floris overleed afgelopen vrijdag na een kort ziekbed in zijn Friese woonplaats Beetsterzwaag. Dinsdag is in besloten kring afscheid genomen van één van Nederlands beste en beroemdste acteurs. Hauer is 75 jaar geworden.

De acteur werd beroemd door zijn titelrol in de TV serie over ridder Floris. De serie werd in de zomer van 1968 onder andere op kasteel Doornenburg opgenomen en werd een jaar later uitgezonden. Met de serie werd Hauer in één klap beroemd in Nederland. Hij werd gevraagd voor rollen in films als Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977). Ook internationaal brak hij door in vooral Amerikaanse films met tegenspelers als Sylvester Stallone, Michelle Pfeiffer, Christian Bale, Liam Neeson en George Clooney.

In augustus 2016 werd Hauer nog naar Doornenburg gehaald voor de première van de 13e – onvoltooide – aflevering van de TV serie Floris. De première vond plaats in Kasteel Doornenburg waar hij in 1968 zo vaak aanwezig was voor filmopnames. Vele durpelingen en fans vanuit heel Nederland waren getuigen van zijn ontvangst op kasteel Doornenburg en later op het dorpsplein, waar hij werd ontvangen door burgemeester Marianne Schuurmans.

Onze vrinden van Omroep Lingewaard waren destijds present en maakten onderstaande impressie. Het werd daarmee een van de laatste beelden van de mediaschuwe Hauer in het openbaar.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*