Teken de petitie “Stop de Ontgassing”

Het stond al in de regionale dagbladen en op social media, en nu – ietswat vertraagd – ook op het vrolijkste webhoekje van Oost Nederland.

De petitie “Stop de ontgassing” van binnenvaarttankers bij Hulleze-Am-Waal.

Want zo gauw een tankschip de grens over is en richting Rotterdam vaart worden de laadruimtes schoon geblazen. ‘Ontgast’, in vaktermen. Niet dat ongewenste of illegale gasten worden weggeblazen maar gasresten van de lading verontreinigen het schip en daar willen de schippers van af.

Kankerverwekkende stoffen als benzeen worden zo over de aan de rivier liggende durpkes als Hulleze, Gendt en Doornenburg uitgestort en daar zitten we niet op te wachten. Toch?

Kortom: steun deze sympathieke en levensreddende petitie van Actiecomité Hulhuizen200 en onderteken de petitie die naar de Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland John Berends wordt gestuurd. Ondertekenen kan HIERO.

Lees wat er in de petitie staat:

In de omgeving van Hulhuizen aan de Waal worden mensen blootgesteld aan schadelijke dampen, waaronder kankerverwekkend benzeen. Die stoffen komen vrij wanneer binnenvaarttankers varend hun laadruimte ‘ontgassen’; tijdens de vaart blazen ze de gasvormige resten van hun lading de buitenlucht in om hun tanks schoon te maken.
Het is verboden, gevaarlijk voor volksgezondheid, maar door nalatigheid van de overheid is een bestuurlijk labyrint geschapen waarin varend ontgassen verboden lijkt, maar niet bestraft wordt. En intussen gaat het ontgassen gewoon door.
De stelling moet duidelijk zijn: Bescherm de inwoners die langs de rivier wonen tegen de kankerverwekkende illegaal geloosde stoffen, houd een actief handhavingsbeleid en beboet dit soort praktijken“.

Zomaar een schip

Zomaar een schip, welke stroomafwaards 'de Heerlijkheid Hulhuizen' passeerde. Het betreft het motorschip 'Res Nova'. Ze voer hierbij langs het Panoramaterras, gelegen naast de Scheepswerf. Elke dag kun je in alle rust deze prachtige plaatjes live beleven, gezeten op een van de bankjes die er staan.

Gepostet von Hulhuizen Aan de Waal am Samstag, 6. Juli 2019

1 Comment

  1. Kunnen wij via jullie in contact komen met de initiatiefnemer van de ontgas petitie in Hulhuizen? Wij de SP zitten op dit moment op de landtong bij Pannerden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*