Dodenherdenking 2019 in Doornenburg

De dodenherdenking die gisterenavond plaatsvond in de Martinuskerk en bij het oorlogsmonument van Doornenburg werd traditioneel goed bezocht.

Avondwakegroep, koor Jekadee en herenkoor, harmonie St. Caecilia en schutterij Gijsbrecht van Aemstel verleenden hun medewerking aan een ingetogen bijeenkomst van herdenking.

In de kerkviering, waarbij de avondwakegroep van onze parochie voorging, werd ruimte gegeven aan Gert Huting om zijn verhalen over Doornenburgers in WOII te vertellen. Verhalen die de bezettingstijd kleurden door de handelingen van eenvoudige durpelingen in de laatste maanden van 1944.

Na de bijeenkomst vertrokken de aanwezigen naar het oorlogsmonument aan de Pannerdenseweg, waar het Oranje comité de leiding overnam. Even voor 20:00 uur werd onder de blauwe lucht maar met een gure, koude wind de Last Post geblazen en een vendelhulde gebracht, gevolgd door 2 minuten stilte. De harmonie sloot de stilte af met het spelen van het Wilhelmus.

Tijdens het voorlezen van de namen van de 32 oorlogsslachtoffers die Doornenburg heeft gekend werden door Marit Peters, Reggie Kaak, Bo Duijkers en Bo Tuit – leerlingen uit groep 8 van de Doornick – bloemen gelegd bij het monument. Wethouder Helga Witjes sprak namens de gemeente Lingewaard een herdenkingswoordje, gevolgd door stemmige muziek van de harmonie.

Voorzitster Lidy Willemsen van het Oranje Comité dankte tot besluit alle aanwezigen en nodigde iedereen uit voor “een lekker warm kopje koffie in het Ontmoetingscentrum”. En gezien de temperaturen werd daar graag gebruik van gemaakt.

De Nederlandse vlag bleef halfstok hangend achter in de gure wind.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*