Bevrijdingsvuur komt 5 mei naar Doornenburg *UPDATE*

** PERSBERICHT **

Bevrijdingsvuur komt naar 5 mei naar Doornenburg.

Nederland herdenkt op 4 mei en viert feest op 5 mei. Zo ook in Lingewaard.
De Stichting voor Nationale en Stedelijke Evenementen heeft voor Huissen, maar ook voor Lingewaard weer het nodige georganiseerd.

Herdenkingsbijeenkomst
Op 4 mei is er om 19.00 uur in de St. Martinuskerk van Doornenburg een herdenkingsbijeenkomst. Aansluitend is er een stille tocht naar het Oorlogsmonument waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Bevrijdingsvuur
In de avond van 4 mei vertrekt er een gezelschap naar Wageningen alwaar om 24.00 het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Dit vuur wordt via een estafette over heel Nederland verspreid. Loopgroepen brengen het bevrijdingsvuur ook naar Huissen.

Tijdens die estafetteloop wordt er gestopt bij vier monumenten langs de route waaronder het monument aan Het Looveer te Huissen.
Uiteindelijk arriveert het bevrijdingsvuur op 5 mei in de ochtend in Huissen en daar wordt op de Markt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dan zal ook burgemeester Schuurmans-Wijdeven de vlam van de vrijheid door geven aan diverse loopgroepen die het bevrijdingsvuur verder verspreiden over de kernen van de gemeente Lingewaard. Dit alles onder muzikale begeleiding van Torkest uit Huissen.

Het verspreiden van het vuur in Lingewaard
Stichting De BOL komt op 5 mei met een grote groep wandelaars al jarenlang naar Huissen om de vlam te halen en te brengen naar Bemmel.

Wandelsportvereniging Nooit te Ver zal het vuur brengen naar Haalderen waar het ontvangstcomité o.l.v. Diny ter Dorsthorst het vuur in ontvangst zal nemen.

Loopgroep Huissen zal het vuur brengen naar Gendt.

Loopgroep Pheidippides uit Huissen en lopers uit Doornenburg doen dit jaar voor het eerst enthousiast mee. De lopers gaan in Doornenburg naar het Dorpsplein. Hier zal het vuur in ontvangst worden genomen en zal er een ceremonie gehouden worden onder muzikale begeleiding van Harmonie St.Caecillia en brengt Schutterij Gijsbrecht van Aemstel tot Honderdmorgen een vendelhulde.

Iedereen wordt uitgenodigd om bij één of meerdere ceremoniën aanwezig te zijn. Want Vrijheid geef je door.

Wil je meewandelen om het vuur op te halen in Huissen, dan ben je om 09.00 uur van harte welkom bij het Ontmoetingscentrum Doornenburg en mag je op eigen gelegenheid de kortste route naar Huissen wandelen.

Wil je alleen vanuit Huissen meelopen dan is het vertrek om 11.10 uur vanaf de Markt in Huissen.

Verwachte aankomsttijd in Doornenburg is circa 13.35 uur op het Dorpsplein, hier zal het vuur worden ontstoken m.m.v. Harmonie St. Caecilia en Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

Voor informatie en opgeven wandeltocht kunt u contact opnemen met Stichting Cultureel Doornenburg /Oranje-comité: stichtingcultureeldoornenburg@gmail.com

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*