Lezing over verdronken kasteel Hulleze

Bij de buufjes in de Heerlijkheid Hulleze zitten ze niet stil.

Zou ons ook verbazen, want het is een actief stelletje dat – als ze èkkes geen feestje hebben – graag in de vette blauwe klei legge te pluuze.

Zo wordt er binnenkort een lezing door de Historische Kring Gente georganiseerd dat helemaal over het kasteel in Hulhuizen gaat. Het kasteel dat vermoedelijk tijdens de grote overstroming van 1660 door het Waalwater werd verzwolgen. Net als trouwens de rest van Hulleze.

Ze hebben geen juf nodig want ze weten precies wat ze willen doen: “Willem Overmars zal op deze avond voornamelijk vertellen over het kasteel Hulhuizen. Het kasteel wordt dan benaderd vanuit de Waal. Het zal niet gaan over de kasteelvrouwe of over de inrichting van het kasteel en ook niet echt over de staatsrechtelijke positie van Hulhuizen. Kern is de langzame teloorgang van het kasteel dat dan in de diepten van de Waal aan het verdwijnen is. De heer Overmars zal praten over de spontane verleggingen van de loop van de Waal, over landerijen die verzwolgen raken. En hoe de rivier dat deed. Waarom raakten zoveel huizen, kastelen, zelfs dorpen en steden in de problemen langs de rivier? 
Tot slot zal Willem Overmars ons laten zien waar men moet gaan zoeken om nog iets te vinden van het oude kasteel. Zijn verhaal zal gaan over de tijd tot 1700 al gaat hij nog wel vertellen waar en in welk krib vak we nu moeten gaan zoeken“.

Lezing: Woensdag 3 april 2019, 20.00 uur in Zaal van Café Concordia, Waaldijk 19-23, 6691 MB Hulhuizen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*