Info avond duurzame energie houdt Doornenburg spiegel voor

Deskundigen houden tijdens een informatie avond Doornenburg een spiegel voor over hun energieverbruik. Maar er zijn gelukkig ook oplossingen.

Dinsdagavond organiseerde de Werkgroep Doornenburg in het Ontmoetingscentrum een informatieavond over duurzaam energiegebruik.

Tijdens de door Louis Steeman deskundig aan elkaar gepresenteerde avond kreeg een aantal deskundigen het woord om hun visie toe te lichten over waar we hier in Doornenburg nu staan en wat er allemaal op ons afkomt.

Om naar duurzame energie over te gaan is het noodzakelijk om met name het gasverbruik te reduceren tot nul. Oud Doornenburger Ruben Berendts van Blue Bear Energy had als deskundige op het gebied van windenergie daarvoor een analyse gemaakt van de huidige energiebehoefte van Lingewaard en Doornenburg.

Opvallend was dat in onze gemeente 3 energieslurpers zijn gehuisvest die in de Top200 van Grootste Gasverbruikers van Nederland staan, te weten de 3 steenfabrieken in Bemmel, Gendt en Angeren. “Dat wordt nog een uitdaging voor de gemeente om hier wat aan te doen“, zo betoogde hij.

Naast alternatieve energie uit aardwarmte en zonnepanelen lijkt de grootste klapper te kunnen worden gemaakt met windenergie. Een handvol windmolens langs de nog aan te leggen A15 naast de Linge zou daarvoor een ideaal begin zijn. Die molens kunnen in de volledige energiebehoefte van een dorp als Doornenburg voorzien, zo becijferde Berendts.

Robert Bakker sprak namens het Energieloket Lingewaard . Een groep enthousiaste vrijwilligers die uit betrokkenheid voorlichting geeft over energie en hoe die efficiënt te gebruiken of juist te besparen is in huis, tuin en keuken. Via tips en grafieken werd aangetoond hoe een gemiddeld huishouden veel geld kan besparen door relatief eenvoudige en goedkope ingrepen.

Tenslotte kreeg Martijn Claassen namens de organiserende werkgroep zelf het woord; hij pleitte voor een contactpersoon per wijk of straat van Doornenburg die als Energie Ambassadeur de schakel vormt tussen burgers en instellingen als het Energieloket. Hij riep aanwezigen en ook Doornenburg op om zich hiervoor aan te melden.

Opnieuw werd een gevarieerde en informatieve avond opgezet door de Werkgroep Doornenburg waarbij alle facetten van bewustwording van energieverbruik voorbij kwamen. Wordt zeker vervolgd.

Oh ja… die presentatie van Ruben Berendts staat trouwens in PDF vorm hier: 20190126 presentatie Duurzaam Doornenburg – Windpark A15-Lingewaard.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*