Info avond gemeente over muurscheuren goed bezocht

Afgelopen dinsdagavond organiseerde de gemeente Lingewaard een informatie avond in de Valom in Huessen voor bewoners van Lingewaard wiens woning sinds afgelopen zomer scheuren vertonen.

Scheuren in binnenmuren, buitenmuren of allebei. Scheuren in vloeren, badkamers, plafonds, tegels of stenen muren. Sinds de uitzonderlijk droge zomer, waarbij het grondwaterpeil ver onder de normale waarde lag, vertonen heel veel Lingewaardse woningen flinke scheuren door verzakking van muren.

Zo’n 85 meldingen had de gemeente inmiddels ontvangen. Meldingen uit alle kernen van Lingewaard dus ook uit Doornenburg. Opvallend voor Doornenburg was wel dat de meldingen vooral uit de noordkant van het dorp kwamen. Maar omdat geen concentratie in een bepaalde straat of wijk is geconstateerd wordt er geen nader onderzoek gepleegd door de gemeente.

Daarom had de gemeente ingenieursbureau Wareco – een autoriteit ‘op het gebied van bodem, water en funderingen’ – ingeschakeld om de oorzaak, de gevolgen en de mogelijke oplossingen te schetsen voor de circa 60 geïnteresseerden die op de info avond af waren gekomen.

Eén zaak stond al vooraf vast: de financiële gevolgen zijn voor de huiseigenaar zelf. Er is geen instantie die de extreme droogte kon voorzien, die de gevolgen verzekert of die een geldelijke bijdrage levert om de financiële pijn enigszins te lenigen.

Een avond waar wat te halen was werd het dus niet. Zelfs de bedrijvenmarkt, die na afloop van de bijeenkomst kon worden bezocht, kon niet meer bieden dan een rigoureuze – en dus zeer dure – aanpak van de problemen. En dus bleven veel aanwezigen, ondanks alle goede bedoelingen, toch na afloop onbevredigd achter.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*