Fort maakt kans op titel ‘werelderfgoed’

En dan is er ook nog nei-js over die andere grootse bezienswaardigheid van Lingewaard: fort Pááándere.

Afgelopen maandag, 28 januari, is in Parijs een verzoek ingediend bij de UNESCO om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te benoemen tot Werelderfgoed.

En wat heeft dat te maken met fort Pááándere? Nou.. het fort maakt sinds enkele jaren deel uit van die Waterlinie. Als vooruitgeschoven post vormde het fort de kraan van Riiiiiiien en Woal om de waterhuishouding in het achterland Holland te regelen.

Ekkes schooljuffen? Komptie: “Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen“.

Als de benoeming tot werelderfgoed dóórgaat betekent dat dat de weg naar grootschalige Europese subsidies open ligt en dat het voortbestaan van bijvoorbeeld fort Pááándere voorlopig wel is verzekerd.

Wanneer er beslist wordt over de toekenning is nog niet bekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*