Hondenbelasting op de schop?

En wéér is ‘democratie’ een stapje dichterbij gekomen. Tenminste… als het aan het Lingewaardse college ligt.

Dit keer gaat het over de hondenbelasting. Het college wil de belasting niet afschaffen, maar een meerderheid van de gemeenteraad wil dat wél. Wedstrijdje verplassen dus.

Daarom zijn zo’n 1300 bezitters van de woefblaffers en mensen die dichtbij een uitlaatstrook wonen aangeschreven door de Bemmelse raamtijgers. Zij hebben een enquête ontvangen waarin ze hun mening kunnen geven.

Sommigen vinden de hondenbelasting – die veelal wordt gebruikt voor het opruimen van de hondenuitlaatstroken in Lingewaard – niet eerlijk. Want woon je in het buitengebied dan maakt niemand daar gebruik van maar moet je wél betalen voor het gebruik ervan. Daarnaast zijn er minstens zoveel katten in Nederland waarvoor géén belasting wordt geheven. Of vogels. Of paarden. Of luuze.

De hondenbelasting stamt oorspronkelijk nog uit de Middeleeuwen en was bedoeld om overlast van zwerfhonden en verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Ook werden honden destijds als transportmiddel gebruikt en was het een soort van motorrijtuigenbelasting avant-la-lettre. Daar hebben we anno 2019 weinig last meer van, dus lijkt de heffing overbodig.

Wanneer het college een besluit neemt over de hondenbelasting is niet duidelijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*