Dossier geitenhouderij naar Ombudsman

Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Ondanks dat omwonenden van de geitenhouderij aan de Angerensestraat hun klachten meermaals bij de gemeente en de gemeenteraad hadden neergelegd werd er geen of onvoldoende actie ondernomen.

En dus besloten de buren een volgende stap te zetten. In een open brief aan college en gemeenteraad laten de actievoerders weten zich niet gehoord te voelen door de politiek en de overheid, en dus is de zaak naar een hoger niveau getild en ingediend bij de Nationale Ombudsman.

De tekst van de open brief luidt aldus:

Goedenavond,

Een biocentrale in Bergerden laat de burgemeester een bezoek brengen aan  dit geheel vanwege stankoverlast. Mw. de Burgemeester weet alsdan de weg naar de provincie te vinden. Alle overlast en met name  gezondheidsrisico’s  vanwege de geitenhouderij (…) hebben onze “burgermoeder” doen besluiten ieder gesprek met de buurt te weigeren en te weigeren stappen richting provincie te zetten.. 

Er valt  een verschil in optreden vast te stellen  naar het oordeel van de buurt. In het ene geval gaat het voornamelijk om bedrijven, in ons geval voornamelijk om inwoners. In het ene geval om stank , in ons geval om ernstige bedreigingen van de gezondheid. 

De buurt voelt zich niet beschermd door de gemeente, niet door het college, niet door de meerderheid van de politieke partijen.  Als buurt hebben we dan ook besloten ons te richten tot de nationale ombudsman. Waar we door de lokale politiek in de steek gelaten worden, zullen we andere wegen zoeken. We  prijzen ons voorlopig gelukkig met de morele steun die we in alle opzichten ontvangen van gedeputeerde Drenth, die bij herhaling aangeeft dat de gemeente in heden en verleden gefaald heeft. Het is natuurlijk jammer dat we in de Lingewaardse gemeenschap tot dergelijke redelijke scherpe tegenstellingen moeten komen, zeker in deze kersttijd.

Het is niet anders. De gemeente en de heersende coalitie hebben dit op hun geweten.

U ziet… dit wordt nog een langlopende kwestie. Wordt vervolgd dus.

 

10 Comments

 1. Hebben we In Nederland niets geleerd
  van de Q koorts ?
  Hoeveel keer moet het causale verband van longontstekingen nog aangetoond worden rond geitenhouderijen ?
  De uitslag wordt telkens met een jaar uitgesteld.
  Moet Corona ook nog bewezen worden ?

 2. Een tip aan het actiecomité: Organiseer een informatiemiddag/avond, waarin de tegens feitelijk worden uitgelegd en met de juiste argumenten. Ook deskundigen kunnen hier eventueel een woordje doen.
  Persoonlijk heb ik te weinig kennis van deze materie en hoop dat een infoavond meer duidelijkheid zal verschaffen. Het briefje wat ik destijds in mijn brievenbus had gekregen over deze materie, wekte mijn nieuwsgierigheid, maar er stond geen contactpersoon, mail of i.d. op.

  Ik woon binnen de straal van 2 kilometer van deze fokkerij, heb inmiddels COPD en maak me ondertussen zorgen om mijn gezondheid. Ben wel al van mening dat men zich aan vergunningen moet houden, en geen dubbele aantallen dieren moet gaan houden.

 3. Beste alle,
  In de rapportage’s gaat het over geiten en kippen. Ze kunnen niet aantoonbaar maken dat het van de geiten komt, mogelijke oorzaken kan zijn fijnstof wat bij kippen waarschijnlijnlijker is. Maar ook niet aangetoont.
  De reden van bouwstop moet in een andere hoek gezocht worden, in brabant en limburg stoppen veel melkvee bedrijven ivm fosfaatrecht beperkingen. Deze verkopen de melkvee houders aan collegas, en gaan met geiten verder. Wat betekent meer mest.
  Als het een gezondsheid risico was, waarom dan in een paar provincies ?? En niet landelijk.
  Ik ga er ook vanuit dat onze bestuurders zich laten voorlichten door feiten en niet door emoties.
  En nogmaals: stank, ben er van overtuigd dat de geiten minder stinken / overlast veroorzaken dan de vroegere varkens. Dus de buurt kan blij zijn en opgelucht ademhalen.
  Fijne jaarwisseling allemaal,

 4. Behalve dat het argument (genoemd door Pierre) pas door omwonenden is aangevoerd vanaf het najaar van 2016. De procedures zijn al van daarvoor gebaseerd op de argumenten genoemd door Rob. Het onderzoek kwam dus wel fijn uit de lucht vallen voor omwonenden. En wat heeft het rapport nou daadwerkelijk aangetoond? Niets. Ik schaar me daarom volledig achter Rob.

 5. Wat een gemekker uit de buurt. Zijn net kleine kinderen, krijgen ze niet linksom gelijk gaan ze maar rechtsom.
  Is dit dezelfde buurt die ook een viskwekerij heeft tegen gehouden? Wie is de volgende; de kippenboer of de melkveehouder?
  Ze klagen over stank, vroeger woonde ze hier rondom in de varkens. Dan maak het niet uit welke kant de wind stond, zat je altijd in de stank.
  De buurt moetzich realiseren dat ze in een AGRARISCH gebied wonen.
  Op groten uit gendt staat een mooi stukje (19-12) mis ik in de vrolijke webhoekje

  • Beste Rob

   Het gaat over volksgezondheid bij Veehouderij
   Gezondheid Omwonenden (VGO) 1,2en 3 is
   er een verhoogde kans op longontsteking rond
   Geitenhouderijen binnen de straal van 2 km.Dit is bevestigd door GGD en RIVM
   Als er werkelijk niets aan de hand is waarom is er dan een geiten uitbreiding stop in Gelderland ,Braband, Overijssel ,Noord Holland ,Zuid-Holland,Utrecht,en Limburg.
   Doornenburg en Gendt ligt bijna geheel binnen de 2 km.
   Ik als buurt bewoner heb al eerder een reactie gegeven en zit niet nogmaals net als de andere buurt
   bewoners te wachten op nog een longontsteking.

   Fijne Jaarwisseling en een gezond 2019 toegewenst.

   • Hebben we in Nederland niets geleerd
    van de Q koorts ?
    Hoe vaak moet het causale verband van longontsteking nog aangetoond worden bij geitenhouderijen ?
    De uitslag wordt telkens een jaar op geschoven.
    Moet Corona ook nog bewezen worden ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*