Grote behoefte aan bibliotheek in kleine kernen van Lingewaard

Ruim een jaar geleden openden de bibliotheken in Angeren, Doornenburg en Haalderen. Hoe vergaat het de bibliotheken in deze kleine kernen?

** PERSBERICHT **

De kleinste vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid is te vinden in Doornenburg. Achterin het café van dorpshuis De Ontmoeting staan twee grote gevulde boekenkasten. Aan de leestafel schuiven regelmatig inwoners van Doornenburg aan, voor een praatje, een krantje of boekentips van klantadviseur Rianne Arntzen. “Ik doe hier graag ‘effe ’n bekske’”, zegt Nelly. Ze leest veel grootletterboeken. Wiet is gek op Scandinavische thrillers. Hij vindt het fijn dat zijn gereserveerde boeken al binnen 2-3 dagen in de bieb in Doornenburg klaar liggen.

’s Avonds naar de bieb

Ook in Angeren is de bieb in het Dorpshuis te vinden, direct naast de ontmoetingsruimte. Net als in Doornenburg is de bibliotheek tot laat in de avond toegankelijk. Inwoner Dianne: “Ik vind het prettig dat ik ’s avonds na tien uur nog boeken kan halen en terugbrengen. Overdag kom ik hier graag met mijn kinderen van 5 en 6 jaar.” Op dinsdagmiddag komt Irien helpen met het terugzetten van de boeken in de kasten. Irien: “Ik vind het leuk dat ik hier kan meehelpen en ga hier ook wel eens zitten met een boek.”

Young Adult

Doornenburger Rianne Arntzen werkt een paar uur per week als klantadviseur in de bibliotheek in Doornenburg en Angeren. Ze merkt dat er in beide bibliotheken steeds meer Young Adult boeken worden geleend. “Veel jongeren reserveren bij de bieb boeken die ze voor hun lijst moeten lezen. Die vinden het ideaal dat ze in hun eigen dorp de boeken kunnen halen en terugbrengen.”

De bieb is altijd dichtbij

Kinderen vanaf een jaar of tien komen regelmatig alleen naar de dorpsbieb. Dit merkt ook Theo van Merwijk, bestuurslid van Dorpshuis De Tichel waar Bibliotheek Haalderen is gevestigd. “’s Middags komen veel ouders met kinderen naar de bibliotheek, maar ook kinderen alleen. In een klein dorp als dit is de bieb nooit ver, zelfs niet met een rollator”, zegt hij lachend. De bibliotheek is sinds kort ook op woensdagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur open, zodat leerlingen van de naastgelegen basisschool De Wieling meteen vanuit school de bieb in kunnen rollen. Leerkracht Fannie: “In januari starten wij onder begeleiding van de Bibliotheek Haalderen het project Theaterlezen. Leuk om op deze manier intensiever met de bibliotheek samen te werken.”

Bibliotheekleden kunnen boeken, cd’s of dvd’s reserveren en lenen uit de hele collectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid van bijna een half miljoen titels. Een jeugdabonnement tot 18 jaar is gratis. Ook lid worden van de bieb? Kijk op www.obgz.nl/abonnementen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*