Uit de courant van … 14 december 1905!

Tja… wie wat bewaard die heeft wat.

Zo wist een durpeling onlangs wat oude kranten boven water te toveren die in de loop der tijden nou es NIET als oud papier zijn meegegeven aan de harmonie. En dat brengt soms verrassende zaken aan het licht!

Onderstaand berichtje stond op 14 december 1905 (!!) in dagblad ‘Het Volk’, en daarin werd melding gemaakt van ‘eene nieuwe drinkgewoonte, welke zich in de Over-Betuwe begint te vestigen‘.

Aanleiding was blijkbaar een strafproces in verband met ‘clandestienen drankverkoop in de schutterstent te Doornenburg voor het Kantongerecht te Elst’. Volgens veldwachter Meijer dronk men gewoonlijk cognac. De nieuwe gewoonte werd nu echter dat er ‘op feestavonden niet een glaasje cognac maar een flesch cognac‘ werd besteld. En dat was ongehoord! Want de uitbater klaagde dat hij op deze manier niet uit de kosten kwam en te weinig verdiende!

Tijdens de Doornenburgse kermis werd in 1905 zo’n 550 liter cognac verkocht. Navraag bij de schutterij van Doornenburg leert dat dat in 2018 precies 0 liter was. We zijn dus minder gaan drinken. Cognac dan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*