Vandaag de Langste Dag 2018

We hebben er èkkes op moeten wachten, maar vandaag is het dan zover: de Langste Dag 2018!
De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang duurt vandaag maar liefst 16 UUR en 46 MINUTEN.

Ekkes schooljuffen? Komptie: “Meestal is de langste dag op 21 juni, en ook dit jaar is dat zo. Omdat de zon niet een perfecte cirkel om de aarde draait betekent dit echter niet dat op deze datum de zon het vroegst en het laatst onder gaat.
De langste dag is altijd vrij lastig te bepalen. De dag dat de zon het vroegst op komt en de dag dat de zon het laatst onder gaat valt niet op dezelfde datum. In 2018 is de vroegste zonsopkomst op 17 juni en de laatste zonsondergang 24 juni. De langste dag ligt daar tussen“.

In Nederland is op 21 juni om 04.24 uur de zonnewende. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker. Op deze dag zijn er traditioneel ook veel bruiloften en andere feesten. In Scandinavië zijn er vele feesten van het de middernachtzon, ook bekend als Midzomerfeest.

Op deze lange zonnige dag begint ook de eerste dag van de zomer 2018. En gaan we langzaam aan weer richting wintertijd…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*