Werd Gottfried vermoord op kasteel Doornenburg?

Leden van de Historische Kring Doornenburg hebben het vast al gelezen.
In de nei-jste uitgave van ‘de Heraut’ – het huisblad van de kring – haalt historicus Herman Bronkhorst de stelling aan van een zekere professor Andreas Dederich dat er niet alleen Noormannen op kasteel Doornenburg woonden, maar dat hun leider Gottfried er in het jaar 885 werd vermoord. De algemeen aanvaarde zienswijze is tot op heden dat dat in Spijk gebeurde.

Dederich (1804-1886) was afkomstig uit het Duitse Emmerich en baseerde zijn stellingen op oude perkamenten waarover hij kon beschikken in het stadsarchief van Emmerich. De oude geschriften zijn vrijwel allemaal verloren gegaan gedurende WOII waardoor zijn onderzoek nogal waardevol en uniek is geworden.

Naast de geschriften stelt Bronkhorst bovendien dat in de bouwvorm van de hoofdburcht een zgn. motte & bailey vorm kan worden herkend. Een specifieke bouwvorm die oorspronkelijk door Vikingen en Noormannen (Normandiërs) werd ontwikkeld.

Hoe dan ook… het lijkt erop dat er in vroeger tijden inderdaad Vikingen in Doornenburg rondliepen. En dat er héél misschien zelfs nakomelingen van de Vikingen in ons durpke leven. Kiek mar es goed rond.

Meer info staat in ‘de Heraut’ die u GRATIESJ-GRATIESJ-GRATIESJ ontvangt bij een nei-j lidmaatschap (opgeven kan HIERO). Op 30 juni en 1 juli herleven we die tijden weer even tijdens de Slag om Doornenburg. Misschien loopt Gottfried daar dan ook nog rond…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*