Tentoonstelling ‘Doornenburg voor anker’

Meimaand activiteitenmaand. In Doornenburg dus. Want onder het motto ‘Doornenburg voor anker – een samenleving tussen twee stromen -‘ organiseert de Schippersvereniging Sterreschans samen met de Historische Kring Doornenburg op 26 en 27 mei een grote tentoonstelling in het Ontmoetingscentrum.

Èkkes kieke wat ze daar over te vertellen hebben? Komptie: “De onmiddellijke nabijheid van 2 grote rivieren -Waal en Rijn- is door de eeuwen heen van grote betekenis geweest voor de Doornenburgers en hun bestaan. Tal van schippersfamilies, schokkervissers, riviervissers, parlevinkers, arbeiders op de werf en steenfabriek, eigenaren/medewerkers van voetveren en pont, uitbaters van cafés annex veerhuizen, boeren met hun vee in de uiterwaarden, zand en grint exploitanten: allen waren direct of indirect afhankelijk van het water.

Al zijn tegenwoordig steeds minder mensen direct afhankelijk van het water en zijn veel aan het water gerelateerde beroepen en activiteiten verdwenen, nog altijd speelt de rivier een belangrijke rol in het dagelijks bestaan van velen. Het aantal Doornenburgse schippers dat nog beroepsmatig actief is en er zijn bestaan aan dankt, is weliswaar behoorlijk gereduceerd, maar daarentegen is het recreatieve aspect van de rivier alom aanwezig. Wandelaars en fietsers, natuurstruiners, zonaanbidders en pleziervaarders zijn op vele momenten van het jaar in de ban van de rivier. De pont en het voetveer naar Millingen vanaf ‘De Bol’ (de vroegere loswal met peilschaal voor het opnemen van de waterstand) bieden de recreant de mogelijkheid om het ook eens van de andere kant te bekijken“.

Tot zover Das Wort zum Sonntag. De jubilerende, 10-jarige schippersvereniging Sterreschans wil samen met de Historische Kring Doornenburg deze omvangrijke geschiedenis een gezicht geven. Beide verenigingen hebben gezamenlijk een tentoonstelling voorbereid om het leven op en aan het water in beeld te brengen.

De expositie in het Doornenburgse Ontmoetingscentrum is op zaterdag 26 en zondag 27 mei en is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt €3,50; kinderen jonger dan 13 jaar, onder begeleiding van een volwassene, hebben gratis toegang.

Meer info staat HIERO.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*